söndag 31 januari 2010

Veckans meny v 5

Veckans Meny. Kyckling i currysås med rödkålssallad och valfritt gryn (två middagar), Frasöverbakad fisk med kokt potatis och varm tomatsalsa (syns på bild nedan), Grekiskt lamm med ugnsrostad potatis med dilltzatziki och sallad samt Aubergine- och pastagratäng med parmesan och grönsallad

Detta har du hemma
. Valfritt gryn, vetemjöl, smör, olivolja (2½ dl går åt denna vecka), neutral olja, balsamvinäger, äppelcidervinäger, vitlöksklyftor, buljongpulver (alt. buljongtärningar), salt, peppar, torkad rosmarin, torkad oregano curry och paprikapulver.
Fräsöverbakad_sej_lagad_Provkök_v50 (66)

fredag 29 januari 2010

Bär hem färsk basilika innanför dunjackan

I det här superkalla vädret blir det svårt för färsk basilika att klara sig. När du själv handlar i butik är ett tips att bära den innanför jackan såsom man bär en nyfödd bebis. Jag menar allvar.

torsdag 28 januari 2010

"Food, Inc" har premiär på fredag

Vi bjuder vår personal på filmen, de som vill! Vi hoppas att så många som möjligt är intresserade.

Underbara vitlök

Garlic in cross section Roast detail
Idag gjorde vi en helstekt kyckling med ugnsrostad potatis och hel vitlök (kommer inte i kassarna pga av tillagningstiden, men kommer så småningom att kunna ses på http://blogg.sydsvenskan.se/dagensrecept/ . Vi är numera receptleverantör till Sydsvenskan också.). Varje klyfta blir underbart mjuk och kan spridas nästan som smör på kycklingen och potatisen. Fantastiskt gott!
Enligt "Supermat" av Helena Nyblom återfinns vitlök och alla andra sorters lök bland "topp 20" när det gäller råvaror med högt innehåll av antioxidanter. Lök är också rik på C-vitamin och flavonoider som ska vara bra för våra blodkärl och bidrar till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vad mer kan man be om - gott och nyttigt!

Cyklaminsyra E952 förbjudet i USA

Inom EU är detta syntetiska sötningsmedel dock tillåtet och kan enligt Livsmedelsverket konsumeras utan risk, så länge det handlar om ett normalt intag.

Även om jag inte anser att USA är föregångslandet vad gäller lagstiftning och mat, finner jag det anmärkningsvärt att en tillsats är förbjuden i ett land och tillåten i ett annat. Antingen är det väl farligt för människan eller också inte?

Middagsfrid och Mama Mia i möte med Livsmedelsverket

Christina Wahlström, Mama Mia, Annika Sohlström, chefsnutrionist Livsmedelsverket, Nils-Gunnar Idebäck, toxikolog Livsmedelsverket, Eva Corp, kommunikationschef Livsmedelsverket och Carina Ålund, Middagsfrids nutritionist. Själv stod jag bakom kameran.

Bakgrunden till mötet var att Middagsfrid och Mama Mia öppet kritiserade Livsmedelsverket för att det inte finns någonting om tillsatser i kostråden för gravida och ammande kvinnor. Vi tycker att en försiktigare hållning gentemot tillsatser vore på sin plats.

Vi blev väl mottagna av Livsmedelsverket igår och jag lärde mig mycket nytt om hur de arbetar. Dock tror jag dem inte när de säger att alla tillsatser som blivit godkända inom EU kan ätas helt utan risk. De är alltså ofarliga, enligt verket. Det gäller även aspartam, natriumglutamat osv. Det borde då också gälla energidrycker som Red Bull och Monster? Alla tre Livsmedelsverksrepresentanterna uppgav att de väljer margarin istället för smör. De menar att smör innehåller mer transfetter. De höll med om att nyckelhålsmärkningen inte var optimal, eftersom bröd med 9,5% socker fick märkas med nyckelhålet. Det var glädjande att höra att gränsen nu var ändrad till 5%. Just nu är vi dock inne i en övergångsperiod. Därför hittade jag nyckelhålet på ett så sött bröd i år.

Jag är ledsen, Livsmedelsverket. Även om ni var mycket trevliga och verkar kompetenta, så lyckades ni inte övertyga mig om tillsatsers ofarlighet. Jag förstår att Livsmedelsverket inte kan ändra sina råd och rekommendation varje gång det kommer en ny studie inom något område. Däremot tror jag er inte när ni säger att ni baserar era råd och rekommendationer på "all vetenskaplig litteratur som finns". Det finns stora ekonomiska intressen inom livsmedelsindustrin. Jag inbillar mig att stora forskningsprojekt som gynnar storföretagen lättare får finansiering än mindre projekt som riskerar att komma fram till att margarin är en stor bluff. Det känns roligt att vi fått etablera en kontakt med er, Livsmedelsverket, så att ni nu tydligare kan visa oss hur ni jobbar med era s k inklusions- och exklusionskriterier för vetenskapliga artiklar. Jag efterlyser mer transparens så att jag som konsument kan känna mig trygg i framtiden. Nu när jag väljer mat åt mer än 5000 familjer, har jag ett större ansvar än en vanlig konsument.

Recept 19 + 20 - "Blueberry crumble" och "Crumble"

(av 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010)
Eftersom det går så dåligt med mitt nyårslöfte, tänkte jag att jag kunde baka något med barnen igår kväll. Större skillnad mellan bilden i boken och det verkliga resultatet får man leta efter! Det berodde inte på barnen utan på:
1. Jag hade ingen storform för muffins.
2. Mjölet tog slut eftersom jag halvvägs genom receptet upptäckte att det behövdes en halvsats "Crumble", se sid 279 vilket krävde en hel del mjöl. Det blev därmed en blandning av dinkelsikt, majsmjöl och grahamsmjöl.
3. Jag hade inget Granny Smith-äpple så jag uteslöt det.
4. Jag använde frysta blåbär istället för färska.
5. Jag glömde avvara några bär till garnering.
6. Jag fyllde mina små muffinsformar för mycket.

De blev faktiskt ganska goda trots allt, även om de blev smått gröna i färgen. Gult majsmjöl och blåbär = grågröna muffins. Grahamsmjölet gjorde de inte heller snyggare.

















Lisa och Markus.

Så här fina skulle de bli enligt boken,
The Ottolenghi Cookbook.
..
Så här blev mina muffins.

Recept 18 - Bästa biffen

(enligt 365 enligt nyårslöfte för 2010)
Igår lagade jag bolivianska vegobiffar från boken "Vegobiffar och kolasås" av Jenny Hellström. Det är en vegetarisk kokbok med roliga illustrationer. Dessa biffar är från Bolivia. Det kan tyckas märkligt med hackad isbergssallad i dem, men de blev väldigt goda!

Blanda följande i en stor skål: 1 påse hackad spenat (jag tog 450 g hel i tärningar, men fick klippa isär dem lite), 1 hackad tomat, 1 dl hackad isbergssallad, 1 dl riven ost, 1 hackad gul lök och 2 grovrivna morötter (jag tog 1 stor palsternacka, morötterna var slut).

I en annan bunke, vispa ihop 2 ägg med 1/2 dl vatten. Tillsätt 1 tsk bakpulver, 1/2-1 dl mjöl (tog drygt 1/2 dl dinkelsikt), 1/2 tsk salt och 7 varv med svartpepparkvarnen.

Häll mjölblandningen över grönsakerna och blanda ihop.

Forman biffar och stek dem gyllenbruna, några minuter på varje sida på medelvärme.

Vi åt en massa rester till biffarna, men nästa gång kör jag nog dem som burgare med klassiska tillbehör som bröd, pickles m m.

onsdag 27 januari 2010

Provkök v 4 (del 2)

Fullt upp i köket
Köket blir centrum för all aktivitet på provköksdagarna. Denna vecka har vi tre olika provkök inplanerade, så det är full rulle.
Vegetarisk pad thai
Vegetarisk pad thai.
Texmex kycklingpytt
Texmex kycklingpytt med stekt ägg
Kolafrukt med apelsinyoghurt
Kolafrukt med apelsinyoghurt. Denna efterrätt är den perfekta kombinationen av sött och surt.

tisdag 26 januari 2010

Möte med juristen

Min man och jag är inte bara gifta, vi är också kompanjoner. Vi har blivit rekommenderade av fler än en person att skriva ett kompanjonsavtal som reglerar vad som händer om vi vill olika saker med bolaget, om en vill göra något annat osv. Båda brinner för Middagsfrid och vi kommer naturligtvis aldrig att skiljas, men vi lyssnar ändå på kloka råd vi får. Vi ska skriva ett avtal och här är vi hos Lars Nordfors, jurist på Företagarna för att diskutera innehållet i det.

Vad ska man egentligen äta?

Jag läser regelbundet matdebattböcker och lär mig kontinuerligt mer om mat och matproduktion, vad man utfordrar djuren med och vad man sprutar på våra grödor. Det är ibland skrämmande läsning och ibland undrar jag vad man egentligen kan och ska äta. Ekologiskt är ingen garanti för att maten är fri från tillsatser, ej heller att köttet kommer från djur som fått en lämplig föda.

I USA föder man upp biffkor på majs, oavsett om det handlar om ekologisk produktion eller inte. Korna är inte skapta för att bryta ner majs. De växer snabbt när de äter majs och kan slaktas redan vid 15 månaders ålder, men i regel är de sjuka och måste behandlas med antibiotika. Det som gör de sjuka är den felaktiga föda som de äter. I regel klarar en ko inte mer än 150 dagar med den här typen av föda utan att bli sjuka. En av de mest allvarliga åkommor de drabbas av är att en av deras magar, den s k våmmen blir uppsvälld av majsen, eftersom gasen hålls fången där istället för att rapas ut som kor normalt gör. Till slut trycker gasen så hårt mot kornas lungor att de nästan kvävs. Då får veterinären gå in med en slang genom halsen för att få gasen att släppa. Annars kvävs kon till döds.

Vi håller som bäst på att ta reda på hur detta går till i Sverige... Ni som vill läsa mer kan köpa The Ominvore's dilemma av Michael Pollan.

På Beautiful Business awards 2010

Jag var intervjuad i egenskap av vinnare för "Årets tjänsteutvecklare 2009" på finalen av Beautiful Business Awards 2010. Det är riktigt inspirerande att se de nominerade kvinnornas framgångar...
Två av jurymedlemmarna, Mernosh Saatchi - Grundare och ägare av Humblestorm, utsågs 2009 till Årets entreprenör av Veckans Affärer och Gunilla Thorstensson - ansvarig för Tillväxtverkets program Främja kvinnors företagande 2007-2009...

Nina Ottosson (hon vann utmärkelsen "Årets Företagerska 2009") och jag.

Provkök (del 1) v 4

Therese och Emma
Therese och Emma
Fiskpinnar med ärtor, ugnsrotsaker och potatismos, portion
De godaste fiskpinnarna någonsin.
Provencalsk lammgryta portion 3
Provencalsk lammgryta med bulgur, rödkålssallad och parmesanchips.

Såhär gör man riktiga fiskpinnar

Fiskpinnar production line
Dessa dubbelpanerades (först i mjöl och sedan i en blandning av ströbröd och riven parmesan) för att ge en riktig god och spröd panering. Hur gott som helst och verkligen värt den lilla extra tid som krävs.

måndag 25 januari 2010

Några rekommendationer från Tommy...

...Svensson, Sveriges tillsatsguru:
  • Köp standardmjölk, eftersom lätt- och mellanmjölk är berikad med D-vitamin gjord på fårull från får som behandlats med kvalstergifter.
  • Köp smör eller bregott, då margarin innehåller mycket tveksamma tillsatser, bl a smörarom i sig innehållandes 18 kemikalier.
  • När ni köper järntillskott på hälsokosten, leta efter järnpikolinat eller järnfumerat och undvik järnglukonat. (min kommentar: Hemofer verkar ok.)
  • Undvik citronsyra E330. Det kommer inte från citron, utan från fermenterad majs och tas fram med lösningsmedel.
  • Tommy tycker att solchipsen från Estrella är helt ok (han sa inte nyttiga), de innehåller ingen natriumglutamat eller aromer. Tommy menar att så många som lider av migrän skulle slippa det om de helt undvek E621, natriumglutamat.

Kung Markattas kokosmjölk nu tillsatsfri

Nu är Kung Markattas kokosmjölk helt fri från tillsatser. Hållbarheten är något kortare och man måste skaka burken innan man använder den, rapporterar Peter Enberg, VD på Kung M.

Recept 17: Misoröra

(enligt 365 utlovade recept enligt nyårslöfte 2010)

Renée Voltaire har en del bra idéer, men det här är inte en av dem. Receptet var enkelt, nämligen att blanda 175 g färskost med knappt 2 msk opastöriserad miso. Denna röra ska ätas till grönsaker. Den smakar ok och vi åt den till fisk och grönsaker, men kändes inte rolig. Jag tror att Renée pressar ner mison bara för att det ska vara nyttigt. Gott var det inte.

Kommentar: Miso passar dock i grytor och soppor istället för buljongtärningar. Det ger mycket smak och mycket näring. Dock är det väldigt salt. Miso hittar du i japanska butiker och på hälsokosten.

Recept 16 - Rödkålssallad med purjolök och äpple

(enligt 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010)

Gör så här: Strimla 5 dl rödkål. Klyfta 2 syrliga äpplen med skalet på. Strimla en bit purjolök, jag tog kanske 7 cm och lite av både det gröna och det vita. Blanda med 1 msk vinäger, 2 msk olja, 1 msk vatten, 1 krm svartpeppar och 1/2 krm salt.

Passar till framförallt kött och korv, vi åt det till spaghetti och älgfärssås.

Fredagsfika är en institution hos oss

Förra vecka fick vi enkla kladdkakarutor med vispgrädde. Gott!
Snittsiga kladdkakarutor

Efterrättstips v 4 - Pepparkaksäppelpaj

Pepparkaksäppelpaj portion
Om ni har pepparkakor över från julen är dessa perfekta att använda i detta recept. Börja med att göra kardemummasås: Blanda 1 dl vispgrädde och 2 dl mjölk i en kastrull. Låt det koka upp och ställ sedan gräddmjölken åt sidan så att den svalnar lite. Rör ihop 2 äggulor, 2 msk socker och 2 tsk potatismjöl med gräddmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna. Mortla ½ tsk kardemummakärnor och blanda ner i såsen. Vispa 2 dl vispgrädde och vänd försiktigt ner i såsen. Pajen: Sätt ugnen på 200˚C. Smula sönder 100 g pepparkakor. Smält 100 g smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 msk mjöl, 2 dl havregryn och pepparkakssmulorna. Kärna ur och skär 4 äpplen i smala klyftor. Lägg äppelklyftorna i en pajform, strö över 1 msk socker, ½ msk mald kanel och pepparkakstoppingen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera med kardemummasåsen!

Veckans meny v 4

Veckans meny. Ragu på kycklingfärs med pasta och morotsstavar, Honungsglacerad lax med rotfrukter och valfritt gryn (två middagar), Italienskt fläsk med pasta och bönsallad samt Grönsakssoppa med knäckebröd, manchego, paprika och alfalfagroddar.

Detta har du hemma. Pasta, valfritt gryn, salt, svartpeppar, spiskummin, smör, olivolja, neutral olja, vinäger, vitlök, tomatpuré, dijonsenap, kinesisk soja, honung (ca ½ dl) och socker. Denna vecka skickar vi med grönsaksbuljong eftersom det går åt en del i soppan. Det som blir kvar går ju åt i kommande menyer!

fredag 22 januari 2010

Lansering på ett 10-tal nya orter på måndag

På måndag börjar vi köra ut kassar till Sundsvall, Gävle, Vänersborg, Uddevalla, Jönköping, Nyköping, Varberg, Falkenberg, Trollhättan, Kävlinge och Eslöv.

Reportage på Lokalnyheterna TV4, Gävle

Jag är på väg hem från Gävle där jag gjort ett reportage om klimatsmart mat och hemkörning av matkassar. Det ska visas på måndag. Vi fick dock inte filma i grönsaksdisken på ICA, eftersom handlaren uppfattade oss som konkurrent. Nu fick han ingen publicitet istället för lite publicitet.

Ingen skola för tillsatser

Igår träffade jag Tommy Svensson, Sveriges kanske mest kunniga person när det gäller tillsatser i maten (bild kommer upp snart). Jag lärde mig en del nytt. Här kommer några exempel:


  • Coca-cola är värre än julmust, dels eftersom det innehåller ett mycket mer vanebildande koffein än vad kaffe gör, dels för att det innehåller stora mängder fosforsyra som med tiden urholkar skelettet.

  • Tommy varnar för energidrycker, särskilt för yngre. Det finns 4-5 konstaterade dödsfall i Sverige och 12-13 misstänkta. Den farligaste energidrycken är Monster, det hör man ju nästan på namnet:).

  • Tommy är en riktig chokladfetischist men köper aldrig Marabou och Cloetta, han undviker sojalecitin till varje pris. Favoritchokladen heter Gepa, måste leta efter den.

  • En organisation som heter ILSI ska ta fram nya EU-kostråd som ska gälla fram till 2015. I organisationens styrelse sitter representanter från sockerbolag och läkemedelsföretag. Tommy frågar sig om det är en lämplig styrelsesammansättning.

  • Veganer är grymma mot djur. Tommy drar slutsatser som jag inte tänkt på själv. Veganer äter ofta stora mängder soja. Om man nu inte vill vara elak mot djur, varför bidrar man då till att skövla kvadratmil med regnskog? För att börja odla soja i ett visst område försvann mängder med apor, tapirer, oceloter och grodor i ett svep. Dessutom borde veganer inte sminka sig, eftersom all mascara och läppstift idag innehåller ingredienser som kommer från djur.

Uppenbarligen kan Tommy en hel del om tillsatser och matproduktion. Någon formell skolning har han dock inte, eftersom det inte finns någon utbildning på det här området.


torsdag 21 januari 2010

Provkök nr. (2) v 3

Pepparkaksäppelpaj
Äppelpajen med pepparkakor har Therese hittat på. Hon hade för lite av de "vanliga" ingredienser hemma, och kom på denna med smulad pepparkakor på istället. Vi lade till en kardemummavisp. Hur gott som helst!
Lax med grönsaksströssel hel rätt
Laxfilé med dijoncrème och grönsaksströssel. Den serverad med morötter och kokt potatis.
Pastasallad med
Pastasallad med marinerade kronärtskockor.

Recept 15 - Chilikycklinggratäng

(av 365 utlovade enligt mitt nyårslöfte år 2010)

Detta är egentligen ett LCHF-recept som ursprungligen hette "Chilikasslergratäng" men jag använde utvikta kycklinglårfilé och några andra justeringar. En perfekt rätt när du har vispad grädde över från något kalas.

Du behöver:
450 g kycklinglårfile
1 röd paprika, finhackad
1 tomat, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl relativt hårt vispad grädde
1/2 dl chilisås
1 tsk curry
2-3 krm chilipulver
(en aningen finhackad färsk chili - jag skippade det)
1 dl parmesan (här säger LCHF 3 dl fet och smakrik riven ost)

Stek det finhackade så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten på en ugnsfast form. Förstek kycklinglårfiléerna (utvikta) gyllenbruna, ca 1-2 min på varje sida. Lägg dem ovanpå hacket. Vänd ner 1/2 dl chilisås i vispgrädden och fördela den ovanpå. Toppa med riven ost och gratinera ca 15 min på 225 grader. Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt. Klart! Alla slukade detta. Lätt och jättegott! Som synes var det ingenting kvar.



Dålig ursäkt, Santa Maria!

På Landet Brunsås igår kväll hörde man Santa Marias kundservice förklara varför det bara är 1,5% avokado i deras guacamole. Först svarade kundrepresentanten något i stil med att det ska vara så enligt receptet. Sen sa hon: "Men vi kallar den inte guacamole utan guacamole dip".

tisdag 19 januari 2010

Provkök v 3

Tomat- och salviabräserade fläsklotletter gryta
Tomat- och salviabräserade fläskkotletter.
Rostad blomkål kan vara en bra substitut för ris
Rostad blomkål är en av mina personliga favoriter.
På spisen
Spisen brukar bli hårt belamrad.
Viltfärssås Bourgignon
Viltfärssås bourgignon.
Smakpanel i diskussion
Vi som lagar står kvar i köket, och vår testpanel sitter vid bardisken. Det brukar bli en del diskussioner kring rätterna, och den feedback vi får från testpanelen tas sedan med i vår menyplaneringsprocess innan vi slutligen spikar våra menyer.

Ekologiska kryddor på burk

Fram tills nu har det gått att få tag på ekologiska kryddor från Santa Maria i opraktiska påsar. Igår såg jag att det nu finns ekologiska kryddburkar från Kockens.

Recept 14: Gratäng med zucchini och tomat

(enligt 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010) Jag valde det här receptet för att jag hade en del udda matrester, lite spaghetti och köttfärssås, två skivor skinkstek, beluga-linssallad, två potatisar och lite kokta grönsaker. Då är det kul att komplettera med något helt nylagat så räddar man middagen. Dessutom var det måndag igår, då jag inte tillåter mig själv att äta kött. Jag åt den här gratängen med linssallad och lite kokta grönsaker. Det var toppengott! Recepet skulle dock inte platsa i våra kassar, det var alldeles för tidskrävande. Allt ska fräsas innan det sätts in i ugnen och det tog tid att arrangera grönsakerna i cirklar.
Som tillbehör räcker detta recept till 8 personer:
Gör så här: Skär 750 g zucchini och 750 g tomater i skivor. Skiva 2 vitlöksklyftor och 2 gula lökar. Fräs löken i olja tills den mjuknar, låt vitlöken fräsa med en kort stund. Fräs zucchinin på båda sidor, ca 1 min per sida. Varva zucchini, tomat och lök snyggt i en form, antingen i rader eller i cirklar. Riv 1 dl parmesan och blanda med 1 dl persilja och 2 msk ströbröd. Strö blandningen över grönsakerna. Salta 1,5 tsk och svartpeppra 1 krm. Strö också över 1 tsk torkad timjan och smula över 2 lagerblad. Droppa slutligen lite olivolja över. Ställ in i ugnen på 200 grader i 15-20 min tills ytan fått lite färg. Det doftar italienskt ljuvligt!
Receptet kommer från Vår kokbok, en riktig guldgruva! Den ser kanske lite tråkig ut, men den är full av godbitar.












måndag 18 januari 2010

Vad tycker ni om att få presenter?

Då och då skickar vi med presenter i våra kassar - t. ex. julklappar (bl. a. vecka 50 och 51 förra året) då vi vill visa uppskattning till våra kunder och tackar för att vi har fått förtroendet att levererar middagsmaten. Vi vill dock gärna veta vad ni kunder har tyckt om dessa - vill vill naturligtvis inte skicka med oönskade produkter.

Vi försöker välja produkter som kan kopplas till vår tjänst och som är i linje med våra värderingar, men det är naturligtvis ni kunder som kan bäst svara på huruvida vi har lyckats med detta eller inte. Tyck gärna till om de extra artiklarna (tycker ni vi ska skicka med dessa överhuvudtaget, till exempel?) genom att lämna en kommentar till inlägget.

Gourmet-fraiche innehåller modifierad stärkelse

En mästerkock, Tommy Myllimäki har fått smaksätta nya Crème fraiche gourmet. Jag undrar om Tommy själv använder nerbantad creme fraiche med modifierad stärkelse när han lagar mat?

Snyggaste kokboken - World Food Café


Alla vi i menyplaneringsgruppen älskar denna vegetariska kokbok. Recepten är verkligen inspirerande och den har fantastiskt fina fotografier av både mat och miljöer. Varje avsnitt handlar om olika världsdelar/länder och inleds med en bakgrundstext.

Vi har använt ett par recept från boken nyligen, dock behöver vi anpassa de ganska hårt pga av antalet ingredienser som finns med i originalen. Vissa ingredienser är även lite "udda" för oss här i Sverige och vi har fått byta ut de mot varor som vi lättare kan få tag på i de mängder vi behöver.

söndag 17 januari 2010

Recept 12+13: Kryddiga biffar med basilikasalsa

(av 365 utlovade under 2010)

Receptet kommer från Vår kokbok. Biffarna var kryddade med mald koriander, kardemumma och garam masala och innehöll ganska mycket ägg (5 på 1 kg färs). Jag gjorde dem på 500 älgfärs och 500 g lammfärs. De blev goda, men inget speciellt. Det finns så många liknande recept att jag nog inte lagar om dessa. Såsen däremot var väldigt god, tycker jag. Här kommer receptet på den:

För sex personer:
1,5 dl finhackad färsk basilika
2 dl matyoghurt
0,5 tsk chilipulver
1,5 msk flytande honung
1,5 msk pressad lime
0,5-1 tsk salt

En bra sås till kryddiga biffar på färs, vegobiffar eller grillat. Vi åt förutom biffarna och såsen en blandad grönsallad och en puy-linssallad med rödlök, ljusa russin, persilja, paprika och lime.

Recept 11: Toscaäpplen och några päron

(enligt 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010)

En klockren efterrätt när man är många. Jag fyllde en hel djup ugnsplåt för 13 personer. Sju var barn, så det blev en del över. Receptet kommer från Vår kokbok som står i mångas bokhyllor. Egentligen skulle det ha varit mjölk i, men det glömde jag och det blev supergott ändå!

Här kommer receptet för 13 personer:

13 äpplen eller päron (jag blandade lite)
3 dl sötmandel
150 g smör
2,25 dl socker
3 msk dinkelsikt
6 dl vispgrädde att servera till

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala frukten och skär dem i halvor runt "ekvatorn". Hacka mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp under omrörning. Häll glasyren över frukten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Servera dem ljumma med vispgrädde (jag hade vispat 4-5 dl grädde men den tog slut)!

Recept 10: Avokado- och grapefruktsallad med kryddig limedressing

Den här lagade jag igår som en lätt fräsch förrätt för sex personer. Receptet hittade jag i en kokbok utan bilder i Los Angeles hemma hos min kusin, Tara. Jag minns inte ens vad den hette, men gott, fräscht och annorlunda blev det.

Sallad:
5 nävar blandad grönsallad (jag tog nog lite mer)
2 röda grapefrukt
3 avokados

Kryddig limedressing:
rivet skal av 4 limefrukter
3 msk pressad lime
1 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk senapspulver (typ Colemans)
en nypa chilipulver
1 pressad vitlöksklyfta
drygt 1 dl olivolja
1-2 tsk finhackad färsk koriander
2 salladslökar, både det gröna och det vita

Gör så här: börja med dressingen. Gör i ordning och blanda alla ingredienser utom olivoljan. Vispa i oljan i en stråle under vispning. Filéa grapefrukterna så att du får fina hinnfria klyftor. Skär avokadon i klyftor. Blanda med salladen. Häll en del av dressingen över salladen och resten i en liten skål brevid. Hur mycket dressing som behövs beror på hur mycket grönsallad du använder. Det är svårt att säga exakt.

Kommentar: kanske lite somrigt, men gott och fräscht och en bra förrätt när man vill att gästerna inte ska bli för mätta (vi skulle nämligen äta både kött (se recept 9), ost och efterrätt (se recept 11) efteråt.). Hädanefter ska jag verkligen skärpa mig och börja fotografera det jag lagar.

Recept 9: Skinkstek i kryddigt rödvin

(enligt 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010)

Varför ska jag laga 365 recept under året? Jo, jag måste utvecklas i köket och kan inte bara laga 30-minutersrecept som kan funka i kassarna. Jag vill prova mat från andra länder som kräver konstiga ingredienser som kan vara svåra att få tag på. Om jag upptäcker guldkorn kan vi jobba på att fixa fram råvaror till kassarna också. Mest är det en kul grej och att utöka min repertoir.

Min man fyllde år igår och vi hade bjudit två familjer på middag. Vi var sju barn och sex vuxna. Jag gjorde spaghetti och köttfärssås (på älgfärs) till barnen, fastän jag egentligen är emot att göra special mat till barnen. Men vi fick inte alla plats vid borde samtidigt så jag kunde lika gärna laga två middagar. Vi skulle ha ätit vildsvinsstek, men de var slut så det blev skinkstek. Här är receptet. Jag delar bara med mig av de recept som blev bra. Det var väldigt gott (gästerna tog om) och oerhört lätt att laga.

För sex personer (blev två skivor kött över, då hade vi ätit en lätt förrätt innan)
Tillagningstid: 1,5 timme (men rätten sköter sig mycket själv, jag jobbade nog bara en kvart)

1 skinkstek på ca 1,2 kg (eller vildsvinsstek)

Kokspad:
6 dl rött vin
4,5 msk soja
7 krossade enbär
3 tsk finhackad syltad ingefära (jag tog sushi-ingefära, vet inte om det var rätt)
3 msk flytande honung
1,5 tsk torkad timjan
3 msk buljongpulver

Sås:
4 msk dinkelsikt
1,5 dl vispgrädde

Mät upp allt till kokspadet och lägg det och köttet i en gryta där köttet ligger trångt. Koka upp och låt det sjuda under lock på svag värme ca 1 timme. Eftersom köttet inte täcks av kokspad behöver det vändas några gånger under tiden. Innertemperaturen ska ligga på 70 grader.

Ta grytan från värmen. Låt gärna köttet ligga kvar i spadet ca 15 min (mitt kött låg i längre). Skär det sedan i tunna skivor.

Sila och mät upp kokspadet. Om det inte blir 7,5 dl, späd med vatten så att det blir det (för mig blev det precis det). Häll spadet i grytan. Vispa ut dinkelsikten i grädden till en slät redning. Rör ner den i grytan och koka 3-5 min. Smaka av. Mitt kött hade blivit lite svalt, så jag la ner det i såsen och serverade det från grytan.

Servera köttet varmt (det gjorde jag) eller kallt med varm sås, kokt potatis och någon kokt grönsak (jag hade morötter, broccoli och minisparris och dessutom en vanlig grönsallad). Gärna också t.ex gélé, rödlöksmarmelad, ja ni förstår. Något sött passar bra till. Jag hade tänkt göra rödlöksmarmelad, men alldeles för sent såg jag att den skulle mogna några dygn. Då blev det en snabb sötsyrlig fikonsalsa med skivade torkade fikon, tabasco, rödlök, persilja, balsamvinäger, pressad lime, röd paprika, olja och salt.

Ett bra och enkelt recept, det kommer från klassikern Vår kokbok, år 2005 eller 24:e upplagan.

lördag 16 januari 2010

Efterrättstips v 3 - Bärmuffins

Bärmuffins
Dessa muffins blir saftiga och supergoda tack vare de goda bären och hallonsåsens syra bryter av perfekt mot muffinsens sötma. Såhär gör ni för att få 9 stora muffins: Tina 200 g frysta hallon och blåbär. Sätt ugnen på 200° och ställ ut 9 amerikanska muffinsformar på en plåt. Smält 50 g smör i en liten kastrull och häll därefter i 1¼ dl mjölk. Bunke 1: vispa 2 ägg med 2 dl socker så att det blir vitt och pösigt. Blanda ner mjölkblandningen och 2 tsk vaniljsocker (gärna hemgjort med riktig vanilj). Bunke 2: blanda 3 dl vetemjöl med 1½ tsk bakpulver. Rör ner detta i bunke 1 och vänd sedan försiktigt ner bären. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar och fördela 20 g pinjenötter på toppen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt sedan svalna. Hallonsås: Tina 250 g frysta hallon. Lägg undan några hela hallon till dekoration. Mixa övriga hallon med en stavmixer och sila sedan genom en finmaskig sil. Servera hallonsåsen till muffinsen, pudra över ca 1 msk florsocker och toppa med de hela hallonen och lite pinjenötter!

Veckomeny v 3

Veckans meny. Citronkolja i olivolja med potatis, Pannbiff och stekt lök med morötter, broccoli och rårörda lingon, Asiatisk kalkongryta med ris (två middagar) samt Ugnspannkaka och stekt svamp med gurka och rårörda lingon.

Detta har du hemma. Ris, salt, svartpeppar, vitpeppar, curry, torkad ingefära, cayennepeppar (eller sambal oelek), smör, olivolja, neutral olja, vitlök (7 klyftor), soja, vinäger, ströbröd, maizena/vetemjöl och vetemjöl (ca 3½ dl Obs! vi har inte räknat in efterrätten.).

fredag 15 januari 2010

Läs boken Food Rules av Michael Pollan

New York-journalisten Michael Pollan har släppt en ny lättläst och kortfattad bok, Food Rules. En perfekt presentbok, även om den bara finns på engelska än så länge. Den finns t ex på www.adlibris.se. Boken är indelad i tre delar; "What should I eat?" där svaret är "eat food", "What kind of food should I eat?", där svaret är "mostly plants" och "How should I eat?" där svaret är "Not too much".

Pollan har förmedlat sitt budskap i form av 64 enkla regler att följa, många är roliga, t ex Regel nr 20: "It's not food if it arrived through the window of your car" eller regel nr 37: "The whiter the bread, the sooner you'l be dead". Pollan har också ett intressant resonemang i boken om varför fransmännen är så smala. De har ett helt annat förhållningssätt till mat, de tar inte om, de tar små portioner och äter inte mellan måltider. Det finns inte ens något franskt ord för mätt. De säger istället "jag har inte längre hunger".

Recept 8: superlätt kall gröncurrysås

(enligt 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010)

Rör ihop 2 dl gräddfil med 2 krm gröncurrypasta (Santa Maria). Klart! Perfekt till kikärtsbiffar, se bild under "Provkök v 2" nedan. Denna funkar för barn. Om ni gillar kryddstarkt, dubbla mängden kryddpasta.

Kommentar: Santa Marias gröncurrypasta är fri från tillsatser.

Recept 6 + 7: Kikärtsbiffar med quinoa

(enligt 365 utlovade enligt nyårslöfte 2010) Receptet kommer från Ekologiska smaker som vissa prenumeranter fick i julklapp 2008. Vi gjorde dem i provköket i onsdags med bulgur enligt ursprungsreceptet men ersatte ägget mot potatismjöl och uteslöt kanel. Vi panerade också biffarna med ljust vallmofrö istället för sesam. Nu körde jag ägg och quinoa och panerade i svarta sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor - några av varje. Lisa, min dotter slukade biffarna, medan mina två söner var smått skeptiska. Se bild med vallmofrön längre ner under Provkök v 2.

Gröncurrypasta: Blue Dragon dubbelt så stark som Santa Maria

Det kan vara bra att veta när man lagar mat. Vi har testat dessa två till en kall gräddfilssås. 2 dl gräddfil + 2 krm Santa Maria smakar ungefär som 2 dl gräddfil + 1 krm Blue Dragon. Dessa mått funkar för barn, det smakar gröncurry men blir inte alls starkt.

Vi väljer Santa Maria för att undvika tillsatsen E330, citronsyra sedan vi hört att en prenumerant är överkänslig mot det och denna överkänslighet kan vara utbredd i Sverige.

torsdag 14 januari 2010

Vi svenskar överdoserar köttet

Enligt senaste numret av Svenska Livsmedel ligger nuvarande rekommendation på intag av kött och köttprodukter på 140 g per dag. För att ligga på den nivån behöver vi minska vår köttkonsumtion med 20-25 procent. Det skulle innebära en förbättring för både hälsan och miljön, säger Annica Sohlström som avdelningschef på nutrionsavdelningen på Livsmedelverket.

Julia Child provlagade ibland 10-15 ggr

Jag läser just nu en bok om Julia Child, en stor matprofil i USA som numera är död. Några av er har kanske sett filmen "Julie and Julia" som gått på bio ett tag. Där kan man börja prata om besatthet. Vilken perfektionist! Inför utgivning av en ny kokbok kände sig Julia tvungen att laga om rätter 10-15 gånger för att försäkra sig om ett bra resultat. Skillnader mellan franskt och amerikanskt mjöl, olika sorters ugnar, kokkärl m m ger ju olika resultat och hon ville göra recepten helt idiotsäkra. Det vill ju vi också, men nöjer oss med att provlaga en gång och ifall det behövs kanske två-tre gånger. Hon ägnar visst stort utrymme åt varför-frågan i sina kokböcker, inte bara "hur" man gör. Visst vill man t.ex. veta varför man ska göra en majonäs med rumstempererade ingredienser? Julia Child har också varit banbrytande när det illustrationer av kocken framifrån stående vid ett arbetsbord. Då kom Julia på att det borde vara bättre att visa maten ur kockens eget perspektiv. Ganska självklart, eller hur?

Grön monsterdrink för barn

På en stor amerikansk "Diner"-kedja (en restaurang som har frukost, lunch, middag), Denny's delar man ut magiska pulverpåsar för att göra dricksvattnet roligare för barnen. Jag tycker att det är mindre roligt att ge mina barn bomullsfröolja, härdat fett, socker och färgämnen till frukost. Vi tog snabbt undan påsarna, jag fattade ju att det var något skumt. Det gröna vattnet smakar nästan ingenting.




























Provkök v 2

Carina lagar i provköket
Carina mäter upp. Vi försöker vara så noga som möjligt i provköket för att kunna skicka med tydliga recept i kassarna.
Senapsfyllda lövbiff, portion
Fylld lövbiff med senapsstuvad potatis och en varm savoykåls- och tomatsallad.
Kikärtsbiffar med ugnsrostade grönsaker och sås, hel rätt
Vallmopanerade kikärtsbiffar med ugnsrostade grönsaker och en gröncurrysås.
Ostronskivling
Fina råvaror är A och O. Ostronskivling (ovan) har en god rund smak och används i en grön kycklingcurry. Färska makrillfiléer (nedan) stektes och serverades med lime och en matig bulgursallad.
Rå makrillfilé
Provsmakningspanelen tar för sig av en makrill rätt
Provköksgänget tar för sig av stekt makrill med bulgursallad, råkost, en kall senapssås och limeklyftor.
Linn and the fruit
Fruktsallad med muscovadosocker och grönpeppar som serverades med vispad grädde. Grönpepparn var en perfekt brytning mot sötman av de andra ingredienserna.

tisdag 12 januari 2010

Recept 5 + 6: Avokadohummus och kryddcrostini

(enligt 365 utlovade recept enligt nyårslöfte 2010) Mer från Leila! Det här var jättelätt och gott och känns lite proffsigt. Jag har förenklat recepten lite. Det passar som tilltugg till en drink, men vi åt det till vår middag. Barnen gillade det också. Jag har tagit bilden själv och då blir det inte lika snyggt som när Dominique plåtar. Framförallt hummusen är mycket grönare och snyggare i verkligheten.
Avokadohummus: Mixa i en matberedare: 2 mogna avokado, 1 burk kikärtor (mina var egna blötlagda), saft av en 1/2 citron, 1/2 tsk salt, 7 varv från svartpepparkvar, 1 tsk spiskummin och 1 vitlöksklyfta. Häll i 1/2 dl olivolja i en stråle under fortsatt mixning.
Kryddcrostini: skiva en baguette i cm-tjocka skivor (jag hade bara vanligt skivat halvvitt bröd men det blev också bra), bred smör på (ca 3 msk totalt). Krossa 1 tsk kumminfrö och 1 tsk fänkålsfrö i mortel och strö över brödbitarna (Leila föreslår 1 msk av varje men det blir för mycket). Sen ska man strö över lite flingsalt, men det glömde jag. Rosta i ugn på 200 grader i ca 10-15 minuter.
Avokadohummusen passar också bra som dip till morötter!