fredag 21 augusti 2009

Det här med kolhydrater

Vilken sort. Meningarna går isär om kolhydrater. En del vill ha fullkornspasta, andra fnyser åt det, vissa vill skippa kolhydraterna helt. LCHF-anhängarna pekar ut kolhydraterna som en riktig bov som gör att blodsockret åker upp och ner och gör oss överviktiga. En del älskar potatisen och uppskattar att slippa släpa hem den. Andra önskar ingen potatis alls pga av barnen eller högt GI.

För mycket kolhydrater i skafferiet? En prenumerant har nyligen skrivit till mig och berättat att hon upplever att de inte heller hinner använda upp de paket av bulgur, quinoa osv som vi skickar med. De fyller upp hela skafferiet och de har inte ens använt upp dem i sommar då de haft paus i leveranserna. Vi lyssnar och tar till oss, men min bild hittills har varit att många tycker att två medsända kolhydrattillbehör (t.ex ris och potatis, quinoa och nudlar, knäckebröd och pasta) är lagom. Vad vill ni ha? Skulle det vara bättre att inte skicka med kolhydrattillbehör? Eller bara skicka med ett tillbehör i veckan? Det kunde var och en sköta själv, så får man det man vill ha. Då skulle vi kunna satsa de pengarna på mer ekologiskt, kött från gräsbetande djur etc.

Mitt förhållande till kolhydrater. Jag älskar pasta! Det kan jag inte leva utan. Dock tror jag att vi generellt äter för mycket kolhydrater och skulle kunna ersätta en del av det med mer fett och fler grönsaker. Jag mår bättre av det. Jag tror att barn behöver relativt mycket kolhydrater eftersom de växer och rör sig mycket. Jag skippar alltid bröd på lunchen och väljer helst grova kolhydrater som quinoa och fullkornspasta hemma. Potatis har jag aldrig gillat, så det brukar jag skippa ändå eller äta ytterst lite. Men jag tror på potatisen rent näringsmässigt. Jag gör gärna potatis och potatismos till familjen, även om jag inte själv tar något.

9 kommentarer:

jonna sa...

vi tycker det är smidigt när ni skickar med potatis, bulgur, couscous... osv. men om det skulle innebära mer ekologiskt/närproducerat/gräsbetande om ni skippade tillbehören så är valet lätt. mer eko!

Karin, Malmö sa...

Vi får alltid överskott av torrvarorna från er, men använder dem under veckorna utan middagsfrid. Jag är glad att vi kommit i kontakt med en del nya spannmål, tack vare er. Ibland ger jag bort t ex quinoa som vi inte gillar och det uppskattas bättre av andra. Även toppen att ta med på knytisar/picnic med klassen etc. Inga problem alltså!

Anonym sa...

Jag tyckte upplägget lät bra och blev intresserad när ni började leverera i min stad. Tyvärr föll det inte bara på kolhyddraterna utan även på att mängden fett verkar vara reducerad till ett minimum. Nu när jag lyckats gå ner 15 kilo så vill jag verkligen inte gå upp dom igen.

Anonym sa...

Vi har samma problem - skafferiet är fullt av bulgur, quinoa och annat. För att inte tala om alla kilo morötter vi har! Jag brukar ge bort, för vi hinner inte äta upp alla morötter. Tidigare hade vi även kilovis men lök men sedan ni börjat skicka med lök styckvis är det problemet borta.

Jag skulle uppskatta mindre kolhydrater och mer ekomat i kassarna. och mer fett, som anonym säger här ovan.

/Inger

Catharina sa...

En av poängerna med Middagsfrid(finns många poänger...) är ju att man inte ska behöva planera en massa andra inköp. Eftersom man inte får menyn förrän på torsdagen så vill jag gärna få med så mycket som möjligt i leveransen och inte behöva hasta iväg och komplettera något så nödvändigt som potatis/gryn/pasta. Vi får också över (framför allt av morötterna) men vi återanvänder det i andra rätter och ibland ger jag bort till andra som alltid blir lika glada. Så behåll det som det är!

Catharina sa...

Måste lägga till en kommentar till: Man kan alltid tycka till om mer eller mindre av kolhydrater, fett m.m. och många av dessa kommentarer är baserade på diverse olika dieter. Jag handlar av Middagsfrid för att de _inte_ har någon speciell diet. Som barnfamilj vill jag ge mina barn en 'lagom' kost med lite av varje och det tycker jag Middagsfrid uppnår bra idag. De olika dieterna som LCHF, DI etc. är ju trots allt framtagna för att man ska minska sin vikt, även om man säkert kan använda dem även för att behålla vikten.

Kajsa sa...

Det var jag som skrev det ursprungliga mejlet om kolhydraterna och det var inte alls med tanke på någon särskild diet eller så, utan helt enkelt för att vi aldrig hinner äta ikapp dem utan paketen bara hopar sig i skafferiet. Jag håller med om att även morötter är överdoserade i Middagsfrids leveranser. Vi har slängt en hel del morötter under vår tid med Middagsfrid, för att vi inte hunnit äta upp dem förrän de blivit sunkiga. När det gäller kolhydraterna så menar jag alltså inte att sammansättningen på maten ska ändras, utan att det i större utsträckning skulle kunna vara sådana varor som man som prenumerant ska ha hemma. Eftersom man ändå har en lista med sådana varor ser inte jag någon svårighet i att man även köper sådant själv. Utan tvärtom - en förbättring, för då får ju varje familj lagom mycket. Jag skulle mycket hellre vilja ha mer ekologiskt och närproducerat i stället.

Kicki sa...

Tack för all feedback. Vi kanske ska överväga att minska ner lite på antalet tillbehör och morötter. Vi kan köpa morötter styckevis också men vi tycker inte att det ser så trevligt ut när de ligger löst i kassen och det tar ganska mycket tid om packningspersonalen ska lägga dem i en ny plastpåse. Vad säger ni om lösa morötter direkt i pappkassen? Sen älskar jag morötter själv och använder dem till allt. Barnen gillar det, det är klimatsmart och man kan ha det till allt. Men jag lyssnar till er!

Anonym sa...

Man kan alltid göra en morotskaka :-)