torsdag 13 augusti 2009

Lyckade Raw Food-recept (måste testas)

Vi testade dessa tre recept/två rätter från "Raw Food på svenska" (Erica Palmcrantz och Irmela Lilja) i vårt provkök förra vecka. De var fantastiskt goda och fungerar såväl som förrätt, tillbehör och på buffébordet. Boken är jättefin och inspirerande, men den får lite minuspoäng för att det inte finns register längst bak. Carpaccion med den heta salsan är bland det godaste vi någonsin lagat i vårt provkök! Alla tyckte att det var gott. Salsan är dock alldeles för het för barnen.

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (19)
Papayacarpaccio. Dela 1 papaya och gröp ur kärnorna och skala den. Skära den i tunna skivor, nästan som filéer. Fördela 1 påse babyspenat på ett fat och lägg papayafiléerna ovanpå. Pressa saften från 1 lime över. Grovhacka ½ dl pecannötter (eller valnötter) och dela 4 dadlar i mindre bitar. Fördela nötterna och dadlarna över papayan. Ringla eventuellt 1-2 msk olivolja över innan severing. Servera med het salsa (se recept nedan)!

Het salsa. Du behöver 2 gröna chilipeppar (vi hade jalapenos), 2 röda chilipeppar, 4 klyftor vitlök, 1 rödlök, 1 dl olivolja, 1/2 dl citron- eller limejuice samt 2 krm salt. Gör så här: Kärna ur chilifrukterna. Finhacka ingredienserna och blanda med olivolja och citrusjuice. Håller sig i ca två veckor i en glasburk i kylskåpet.

Kunde varit laxpaté
Blötlägg 1½ dl solrosfrön och 1½ dl mandlar i 4-8 timmar, Kör sedan dessa tillsammans med 3 msk vatten, 1 morot (skuren i små bitar), 1 salladslök (finhackad), ½ tsk salt och saften från ½ liten citron i en matberedare. Forma som en paté på ett fat och garnera med citronskivor och dillkvistar. (kommentar: vi fick inte riktigt den så fast att den gick att skära ordentliga skivor av, men det var väldigt gott! Dessutom smakade det lax! Möjligen kunde vi ha använt lite mer vätska och kört den längre i mixer, men vi ville inte riskera att det skulle bli mos.)

6 kommentarer:

Molly sa...

raw food är så gott :)
tack för en bra blogg förresten, hittade hit genom just sökning på raw food :)
ha det fint!:)

Kicki sa...

Tack Molly! Jag har precis börjat upptäcka raw food. Jag tror inte att jag skulle klara att bara äta "raw" men jag ska utforska det mer!

Molly sa...

:)
då är vi två :) jag håller också på att utforska rawfood och är ganska grön på området :) lycka till med ditt utforskande :) //Molly

Lotta sa...

Detta låter riktigt gott... som omväxling liksom!

Raw food sa...

Kul att ni pravar Raw food! Ska ni inte börja med en Raw food kasse? Jag köper :)

/ Mattias

carola ehrnsten sa...

Låter som en förträfflig ide, Mattias!!