måndag 10 augusti 2009

Vägrar köpa Risifrutti

Vi har ett evigt problem med vår son, Lukas som tjatar om Risifrutti, pannkakor med socker och sylt och andra onyttigheter när det är matsäck i skolan. Han hotar med att inte äta någonting och att han tänker slänga maten. Förra veckan fick han två Risifrutti av sina kompisar, påstår han. Nu har jag ringt Fritis och bett de kolla vad som faktiskt händer vid lunchen. Hamnar maten i papperskorgen eller inte? Äter de varandras mat eller sin egen?

Hans matsäckar kan bestå av smörgåsar, morotsstavar och andra uppskurna grönsaker, cashewnötter och russin, pastasallad, ägg, omelett, köttbullar, frukt, bär, turkisk yoghurt med honung etc. Vad är det för fel på det? Jag brukar vara snäll och skippa fullkornspastan när det är matsäck. Ibland får han någon god juice eller blåbärsdryck. Vad göra? Jag känner mig frustrerad, provocerad och ARG att han vill slänga min omsorgsfullt lagade mat. Jag tror inte att Risifrutti är lösningen på problemet. Jag vill inte att han ska få i sig modifierad stärkelse, glukossirap och artificiella aromer.

7 kommentarer:

Alison sa...

Men vad säger fritids då? Stämmer det verkligen att han byter bort sin matsäck? Låter lite som "alla andra"-sjukan.

Kan ni inte försöka kompromissa? Slå era kloka huvuden ihop och komma på några alternativ som ni båda går med på? Eller bläddra i ett nummer av typ Icas Buffé som ofta har tips på snabba mellanmål, och se om han triggar på något?

Kicki sa...

Jag har försökt sätta mig med honom och kompromissa, men han blir bara tvärsur och ännu mer obstinat. Jag tror att han ibland letar efter områden att skapa konflikt.

Igår tvingade de honom att äta tillsammans med personalen, han fick inte äta med sina kompisar. Det var ju inte så jag menade! De sa dock att de aldrig sett någon som slänger sin mat och deras uppfattning var att han oftast äter den mat jag skickar med, men att de skulle hålla lite bättre koll på vem som äter vad.

Lukas berättade att personalen dricker läsk (typ Cola zero) och något som heter "Orangina" och jag förstår att det är frestande för Lukas som hade vatten med sig igår. Jag ska ta upp den frågan med dem.

Anonym sa...

På tal om att leta efter områden att skapa konflikt - du vill alltså styra vad personalen ska äta och dricka under sin arbetsdag..?

/Herr A

Anonym sa...

Tycker inte det är OK att personaler dricker läsk !! Jag kämpar som många andra föräldrar att förklara för mina barn att läsk är för fest, sällandryck. Till vardags gäller vatten, eller möjligen juice som mellanmål. Om personaler vill trycka i sig läsk och godis så får dom faktiskt göra det på lärarummet utom synhåll för barnen. Barn gör inte som vi vuxna säger, utan som vi vuxna gör, och där har personalen lika mycket ansvar som föräldrarna. Kan du inte ta upp detta på ett föräldrarmöte Kicki. Jag tror att det finns fler föräldrar som vill att deras barn äter nyttig utflyktsmat, och som faller för barnens tjat.....

Kicki sa...

Jo, jag ska definitivt ta upp det. Läsk är helt oacceptabelt som måltidsdryck.

Kicki sa...

Idag släppte jag lite på mina krav och gjorde pannkakor till Lukas matsäck. De var med dinkel, hälften dinkelsikt och hälften dinkel-fullkorn. Vi hade ingen sylt så jag gjorde egen à la Renée Voltaire, en ask tinade blåbär, 6 blötlagda aprikoser. Den blev ganska sur, så jag spetsade med lite fruktsocker. Sen fick han också solrosfrön och morotsstavar.

Mikaela Mars sa...

Jag förstår, även om jag inte har egna barn så inser jag att det måste vara ett oerhört dilemma att vilja att hela familjen äter nyttigt, samtidigt som Danino och Risifrutti syns i varje reklamavbrott...