måndag 10 augusti 2009

Mango och banan anländer Sverige i puréform

Tidigare på bloggen har jag skrivit om att jag tycker att det är magstarkt av Semper att kalla sin mango- och bananpuré för "närproducerad". Burken innehåller förutom mango och banan dessutom risstärkelse. Deras konsumentrådgivare menade jag att måste lära mig att skilja på närodlad och närproducerad. Hon var stolt över att barnmaten faktiskt är producerad i Eslöv. Sen ställde jag frågan om de verkligen importerar färsk frukt och gör purén från "scratch". Det visste hon inte, men lovade att återkomma. Det tog henne ca två veckor att svara. Men nu har jag alltså svaret. Frukten görs till puré i en annan världsdel. Jag står fast vid mitt ord om att denna produkt inte borde få kallas närproducerad.

3 kommentarer:

Alison sa...

Visserligen är det ju bättre att man fraktar puré, som tar mycket mindre plats än obehandlad frukt. Men ja, "närproducerat" var verkligen att ta i. Vilseledande marknadsföring så det skvätter om det.

Karin i Malmö sa...

Jag har gjort liknande iakttagelse på Scans bacon med svenska flaggor men som ändå på lilla stämpeln visar PL som i Polen. Jag ringde och frågade dem och då sa de att det är ju svenskt kött, "bara" att det bearbetas och packas i Polen. Känns också som trista onödiga transporter och inte så himla svenskt heller.

Kicki sa...

Ja, visst är det bättre att den puréas på plats, det håller jag med dig om, Alison. Men det är verkligen inte "närproducerat".