måndag 31 augusti 2009

Häagen-Dazs är äkta vara

Riktig vaniljglass ska bara innehålla 5 ingredienser, ägg, mjölk, grädde, vanilj och socker och 0 tillsatser. Häagens Dazs Vanilla uppfyller detta. Deras Strawberries & Cream innehåller samma ingredienser men jordgubbar istället för vanilj. De flesta glassmärken bojkottar jag och äter endast om jag är riktigt riktigt sugen och det är inte ofta. Jag tycker att kemiska tillsatser är avtändande. Hemglass har en vanilj utan tillsatser också som jag tidigare bloggat om.

Middagsfrid på Tjejmilen

I söndags gjorde Emma, Dominique och jag Tjejmilen (Emma och jag sprang i kockutstyrsel som lockade till en hel del skratt!). Linn kom direkt från att ha jobbat i vår monter i Danicahallen för att hejja på.

Linn, jag och Emma.

Medverkade i Boulevard idag, Radio Örebro

Är nu på väg hem från Örebro där jag ätit en fantastisk lunch med vår partner Axfood och medverkade sen i livsstils- och konsumentprogrammet Boulevard. Vi har ju 72 prenumererande familjer i Örebro efter bara fyra veckor, vilket verkar lovande. Jag fick bl a frågan om hur vi ur miljösynpunkt kan motivera att vi kör varor från Stockholm. Om man äter maten i våra kassar istället för den som genomsnittssvensken äter skulle man kunna köra varorna från Södra Egypten utan att utsläppen ökade. Det är ju VAD som ligger på tallriken som är det intressanta, inte hur den maten transporterats. Även om du äter nötkött från granngården, är den miljövidrig, tyvärr.

Efterrättstips v 36

Ugnsbakade polkaäpplen med turkisk yoghurt, honung och hasselnötter.
Sätt ugnen på 200 grader. Smält 2 dl strösocker tills det blir brynt i en stekpanna, tillsätt 2 dl vatten. Koka ihop i 6 minuter. Hacka 4 msk färsk mynta. Kärna ur 2 röda och 2 gröna äpplen och skär de horisontellt i ca 1 cm tjocka skivor. Sätt sedan ihop äpplen igen (varva röda och gröna skivor för ett vackert resultat!) i en ugnsfast form med mynta och såsen mellan varje skiva. Baka i ca 20 minuter. Under tiden, hacka 1 dl hasselnötter. Servera äpplen så fort de är klara med en klick turkisk yoghurt vid sidan av som du ringlar lite flytande honung och strör 1 dl hackade hasselnötter över.
Middagsfrid_provkök_v31 (32)

söndag 30 augusti 2009

Sponsorer till Tjejmilen


I nummerlappsuthämtningshallen deltog Middagsfrid som sponsorer fre-sön och gav bort 15000 paket av Axfoods ekologiska Garant-pasta till löparna samt nästan lika många kåsor som man kan ha för att mäta upp familjens gröt, ris eller dylikt förutom att dricka ur på utflykter. Vi hade röda förkläden hela dagen, bilderna är tagna på fredag kväll efter en tuff dags arbete.


fredag 28 augusti 2009

Det är Fredrik Swahn i vår reklamfilm

Ni som hört och sett vår TV- och radioreklam kanske undrar var musiken kommer ifrån. Detta är skivan och artisten är Fredrik Swahn som ni kanske har sett i någon musikal (t ex Rent eller West side story) eller "Så ska det låta". Ut i livet är en superbra låt, tycker vi. Texten är otrolig! Pröva att lyssna på den när ni ska ut och springa till exempel, man får världens energi!

Veckans meny v. 36

Veckans meny. Nästa vecka blir det Räk- och grönsaksnudlar med sweet chilidressing och melonsallad, Spaghetti och lammfärssås med vitkålssallad (två middagar), Korv stroganoff med ris och rivna morötter samt Kokos- och currystekt blomkål med grönsaksquinoa och gurksås. Den som inte vill äta helt vegetariskt kan köpa sig en grillad kyckling att äta till den goda blomkålsrätten.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: Pasta, ris, olivolja, neutral olja, tomatpuré, torkad ingefära, salt, peppar, vitlök, lagerblad, oregano (eller körvel i rätt B), timjan (eller dragon i rätt C), basilika, rosmarin, paprikapulver, curry, buljongpulver (eller tärning), vinäger och dijonsenap. Man kan även ha färsk basilika (rätt A) om du har det hemma!

Tävla i att ta tillvara rester

Detta är ett kul initiativ som förtjänar lite publicitet -Klimataktion och Matupproret Linköping bjuder in dig att delta i mattävlingen Restfix:

1. Restfix: Klimatsmart mat att laga hemma, genom att ta vara på överbliven mat. Lämna in tävlingsbidragen senast den 12 september.

2. Ordtävlingen: Hitta på ett nytt positivt, klatschigt, kort och koncist ord för "matrester" eller måltid som bygger på rester.

1:a pris - presentkort på husgeråd 1000 kr
2:a pris - presentkort på husgeråd 500 kr
Övriga priser - ett antal böcker om mat

Mer om hur du lämnar dina bidrag och prisutdelning, läs på http://www.matlink.se/

torsdag 27 augusti 2009

Jättegoda sesam- och mandelbars

Vi hade väldigt mycket sesamfrö över i testköket, och våra kunder har också fått sesamfrö över ibland. Därför var det dags att testa något gott med mycket sesamfrö!

Blanda ihop 4 msk honung och 3 msk socker i en kastrull på medelstark värme. När sockret har smält, tillsätt 5 dl sesamfrö och 2½ dl valfria nötter (vi använde hel sötmandel) och rör om konstant i 5 minuter eller tills att sesamfröna har blivit guldbruna. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper och platta till med en stekspade eller liknande. Låt svalna och ställ sedan in i kylen i 1 timme, ta fram och skär i önskad storlek. Mums! De blev lite sega och knapriga, inte alls så hårda och knastriga som sesamkakor man köper.
Middagsfrid_Provkök_v35 (12)

Håller med Saltå kvarn om att ICA sjunger tillsatsernas lovsång

ICA:s nya tillsatskunskapsbank är en besvikelse. De kör helt och hållet på Livsmedelsverkets linje, det står knappt ett ord om några tveksamma biverkningar av dem. Men det är väl förståeligt, det skulle slå så hårt mot deras egna produkter. De tjänar ju mest pengar på tillsatsvarorna. Dock berättar ICA att de har en ny serie smörgåspålägg utan smakförstärkare (E621 m fl E-nr) och det ska de ha lite cred för.
Se Saltå kvarns inlägg här http://saltakvarn.wordpress.com/2009/08/27/ica-sjunger-tillsatsernas-lovssang-i-s-k-kunskapsbank/

Provkök vecka 35

Middagsfrid_Provkök_v35 (43)
Therese och jag planerar
Middagsfrid_Provkök_v35 (22)
Lammfärsbullar (kommer v 44) och Ossu bucco på skinkstek i bakgrunden (kommer v 45). Vi testade Ossu buccon i ugnen, men det tog för lång tid. Den ska lagas på spisen!
Middagsfrid_Provkök_v35 (18)
Vi testar ofta några "fristående" tillbehör. Här syns Ugnrostad palsternacka med honung, Ugnsrostade kikärter (goda som snacks/tilltugg), Morotssallad med cashewnötter och en glimt av sesam- och mandelbars. Penne arrabbiatan högst upp till höger testade vi som en huvudrätt med stekta babyauberginer.
Middagsfrid_Provkök_v35 (5)
Vi älskar roliga råvaror! Romanesco är en blandning mellan blomkål och broccoli och smakar något beskare än blomkål. Baby-auberginer köpte jag på Bondens Marknad på Södermalm i Stockholm. De var verkligen otroligt vackra!
Middagsfrid_Provkök_v35 (28)
Vinkokta päron serverades med vispgrädde. Riktigt lyckade!

Det sköna i att slippa välja

När jag och min man går på restaurang frågar han alltid serveringspersonalen efter den godaste maträtten. Vad rekommenderar ni från köket? Han får nästan alltid samma svar, att det inte går att säga, att allt är gott eller att det beror på vad man är sugen på. Victor är just då öppen för allt och mest av allt sugen på att slippa välja. Är det inte konstigt att de inte kan/vågar rekommendera något? Någon gång händer det att en servitris eller servitör säger: Det här ska du äta! Du kommer inte att bli besviken! Då strålar Victor och säger att han tar det. Och då blir det gott oavsett vilken rätt det blir.

Jag tror att många av våra prenumeranter uppskattar att slippa välja middagsmat, det är inte bara hemkörningen som är grejen. Vi ställs inför så många val och beslut varje dag och här har man chansen att slippa ifrån det. Vi väljer, du lagar! Vi erbjuder noll flexibilitet/valfrihet eller nåja, man får välja om man vill ha leverans varje vecka eller varannan.

onsdag 26 augusti 2009

Victor och jag älskar våra medarbetare...

Emma, för att hennes starka karisma lyser upp hela kontoret, hennes stora skratt smittar av sig, för alla hennes goda idéer och att hon vågar säga vad hon tycker.
Therese, för att hon alltid är fräsch, stabil och alert och alltid lyckas hålla alla sina bollar i luften - och det kan vara många! Hon kan nära på utföra allas arbetsuppgifter på Middagsfrid! Dessutom har hon inga laster! Möjligen kan hon jobba lite på att lära sig ta komplimanger:).
Helena, för att hon är en fantastisk och omtänksam medarbetare som tar problem med ro och löser dem lugnt, professionellt och metodiskt, hon bjuder på sig själv och hon handlar alltid mjölk!
Tomas, för att alla skiner upp när han kommer in, för att han bidrar så mycket till vår ledningsgrupp (vi vore bara ett gift par utan dig, Tomas) med sin erfarenhet, sin handlingskraft och sitt goda omdöme.
Linn E, för sin öppenhet och fingertoppskänsla och sin goda hand med kunder och våra chaufförer, för att hon är så varm och kärleksfull mot alla på jobbet och för att hon ställer upp när det krisar.
Dennis, för allt han gjort för Middagsfrid under sina åtta dagar hos oss, för att han snabbt kommit in i vårt gäng, för sina goda kunskaper i danska och sin goda chokladtårta.
Linn C, för sin initiativförmåga, för att hon är fixig och bra på att lösa praktiska problem och släpar med sig grejer hemifrån som vi får låna. Hon är oerhört serviceminded både mot oss och kunderna och går inte hem förrän jobbet är klart.
Dominique, för att hon är så cool och smart, att hon har lyft vår matfotografering till en helt ny nivå, att hon alltid gör sitt yttersta för att dra sitt strå till stacken och för att hon hjälper mig (Kicki) att hålla min engelska vid liv.
Koffe, för att han är vår Maradona, det blixtrar till och han löser komplexa logisitikutmaningar och gör gedigna leveransprognoser. Han har hög integritet, har humor och har utvecklats till att bli en duktig förhandlare.
Majsan, för allt hon bidragit med under sina åtta dagar på Middagsfrid, t.ex hjälpt till att öppna vårt nya område Vaxholm där hon bl a ringde 40 intressenter på en dag, varav många nappade direkt! Den charmiga skånska telefonrösten är ganska oemotståndlig.
Aleksandra, för hennes starka lojalitet, hon ställer alltid upp, för att hon så dedikerat hjälper oss med kuvertering, utskick och registrering av nya kunder.
Magnus, vår IT-konsult från Giraff för att han passar så bra in hos oss, för hans vetgirighet och vilja att lösa problem åt oss och för att han rensat kryddhyllan hemma från E621!
Hans, för att han är så otroligt duktig vare sig det gäller jourarbete, kundservicearbete, systemtestning eller analyser av felaktiga fakturor. Han är behaglig, analytisk och eftertänksam.
Petteri, för hans inköpsarbete som han utför med stor omsorg och noggrannhet, hans förmåga att ta bra beslut/lösa problem utan att blanda in oss i onödan, för hans goda omdöme och förmåga att skapa goda relationer med våra leverantörer.
Hugo, för all hans hjälp med systemtestning och jourarbete, han goda problemlösningsförmåga och hans glada uppsyn på kontoret nu i sommar.

PS. Om någon arbetsgivare läser detta, vill jag påpeka att ingen av ovanstående är anställningsbara.

Fiskpinnar eller ingen fisk alls?

Flera har frågat mig vad jag tycker om detta. "Våra barn äter inte fisk, visst måste det vara bättre att de äter fiskpinnar än att de inte äter fisk alls?" Min åsikt är att ingen fisk alls är bättre. Fiskpinnar innehåller nästan 50% annat än fisk. De innehåller dåliga fetter, snabba kolhydrater utan någon näring och diverse tillsatser. Jag har inte köpt och inte ätit en fiskpinne sedan jag flyttade hemifrån. De som är allergiska mot fisk klarar sig utan havets läckerheter. Olika folk världen över har lärt sig att leva på vad som finns att erbjuda. Möjligen skulle jag överväga att ge mina barn någon slags omega-3-tillskott om de inte åt någon fisk alls. I övrigt är jag skeptisk till kosttillskott. Jag tror på naturlig oprocessad färsk nylagad och varierad mat.

Tips på fisk att testa på barn som är fiskskeptiker: laxbiffar med asiatisk söt sås att doppa i, panerad fisk, dvs egentillverkade fiskpinnar, fiskgratäng gjord på riktig grädde med räkor på, tomatbaserad fisk- och skaldjursgryta, blåmusslor med spaghetti och hemgjorda fiskbullar.

ICA har äntligen fattat att folk bryr sig om tillsatser

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=mat_recept_dynamic&viewid=1562370

Här lanserar de en tjänst där man kan söka information om olika tillsatser. Jag har inte hunnit gå igenom hela, men min recension av den kommer inom kort på bloggen.

tisdag 25 augusti 2009

Knepigt med olika märkningar

SvD skrev igår om KRAV, Svenskt Sigill, EU-märket för ekologiskt samt nyckelhålsmärkningen. Inget av dessa märken innehåller några garantier för att att de är tillsatsfria. I rättvisans namn ska dock sägas att KRAV tillåter endast 28 tillsatser (om det inte ökat på sistone) av de 368 godkända tillsatserna. Genom att välja ekologiskt slipper du många av de värsta. Läs mer på http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/matklimat/artikel_3398997.svd

måndag 24 augusti 2009

Saltå kvarns havregryn är godast

Mina barn vägrar äta vanliga havregryn nu, de vill bara ha de grova från Saltå kvarn. Det gäller även rågflingorna. Inte ens andra ekologiska märken kan mäta sig med Saltå kvarns, tycker vi. De ser helt annorlunda ut också. Problemet är att införskaffa Saltå kvarn-grynen. Det finns nästan inga butiker som säljer dem i innerstan. Alla COOP-butiker vill ju sälja sina egna tråkiga Änglamark, så de säljer inte Saltås. Det värsta exemplet är den nya Coop Extra-butiken på Medis skyltar med stora 5-kg- säckar med Saltå kvarns havregryn och så får man inte ens köpa dem. Hur tänker de egentligen? För övrigt är den nya Coop på Medborgarplatsen en fantastisk butik! Men vårt grynproblem återstår!

fredag 21 augusti 2009

Sent ute med present?

Glöm vinflaska och blommor, det finns gott om presenter att köpa i en livsmedelsbutik när man är sent ute. En fin flaska olivolja (ekologisk och kallpressad), en burk buljongpulver från Renée Voltaire (utan härdat fett och natriumglutamat/E621), några kakor fin mörk choklad, handgjord pasta eller varför inte en god ost, t ex Comté eller en stor bit äkta parmesan? Jag tycker också att Saltå kvarn-produkterna är jättebra och förpackningarna är riktigt snygga. Välj ut några stycken att ge bort! Jag läste nyligen på en blogg om ett annat bra tips: Köp ingredienser till ditt favoritrecept och lägg i en låda. Skriv ner receptet på lådan eller på en medföljande etikett. Vem skulle inte bli jätteglad för en sådan gåva?! Det gäller bara att det finns kylskåpsutrymme hos mottagaren, så man kanske ska undvika det på större fester.

Snälla, ge oss lite vanlig spenat!

Var har den gamla hederliga spenaten tagit vägen? Den färska, grova, djupt mörkgröna med lite småkrusiga blad som alltid fanns förr. Sådan spenat och även motsvarande för mangold hittar man i gårdsbutiker och Bondens marknad. Men ärligt talat ICA, Axfood, Coop och Bergendahlsgruppen, kan ni inte fixa fin spenat åt oss konsumenter? Hur svårt kan det vara? Jag är innerligt trött på fånig babyspenat som inte smakar någonting. Dessutom är den instängd i täta påsar som gör att man alltid får några dåliga blad.

Meny vecka 35 (22-24 augusti)

Nästa vecka kommer råvaror till att laga följande recept med i kassarna: A) Färsbiff med senapssås med färskpotatis, vitkålssallad och tomater.B) Fisk i saffran och kokossås med sockerärtor och broccoli samt ris (två middagar).C) Stekt halloumi och bönsallad.D) Citron- och honungskyckling med ris, broccoli och vitkålssallad.

Snart är det Tjejmilen

Ska du springa Tjejmilen den 30 augusti? I så fall träffar du oss i tältet där man hämtar ut sina nummerlappar. Vi ska visa upp oss lite och bjuder på några smågrejer. Vi är också några som ska springa loppet. I vårt lag är det en tjej som inte kan ställa upp pga en skada, så om någon därute vill springa med oss är ni välkomna att kontakta mig. En fin present utlovas:). Jag har fortfarande inte klarat 10 km (däremot 7,5 km), men jag sprang för tio år sedan och jag vet att banan är ganska platt så jag hoppas på lite flyt.

Fairtrade/rättvisemärkt choklad

Jag väljer alltid rättvisemärkt kakao och choklad eftersom jag vet att barnarbete är ett stort problem inom kakaoindustrin. I en aktuell studie visade det sig att barnen under 14 år jobbar under nästintill slavliknanden förhållanden på plantagerna, dvs de har ingen familjekoppling till ägarna. I många fall fick barnen utföra de tyngsta och farligaste uppgifterna, t ex besprutning med bekämpningsmedel, bära mycket tungt eller använda machete. Fairtrade jobbar aktivt med att bekämpa barnarbete och köper man deras choklad har jag uppfattat det som att det garanterat är producerat av vuxna och vuxna som får skäligt betalt för nedlagt arbete.

Jippi! Imorgon är det Bondens marknad.

Det kanske inte är klimatsmart när alla små odlare åker till stan med sina små bilar med grönsaker, men grönsakerna är så fantastiska. Det är ett rent och skärt nöje att gå på Bondens marknad och handla tills man inte kan bära hem mer.

Det här med kolhydrater

Vilken sort. Meningarna går isär om kolhydrater. En del vill ha fullkornspasta, andra fnyser åt det, vissa vill skippa kolhydraterna helt. LCHF-anhängarna pekar ut kolhydraterna som en riktig bov som gör att blodsockret åker upp och ner och gör oss överviktiga. En del älskar potatisen och uppskattar att slippa släpa hem den. Andra önskar ingen potatis alls pga av barnen eller högt GI.

För mycket kolhydrater i skafferiet? En prenumerant har nyligen skrivit till mig och berättat att hon upplever att de inte heller hinner använda upp de paket av bulgur, quinoa osv som vi skickar med. De fyller upp hela skafferiet och de har inte ens använt upp dem i sommar då de haft paus i leveranserna. Vi lyssnar och tar till oss, men min bild hittills har varit att många tycker att två medsända kolhydrattillbehör (t.ex ris och potatis, quinoa och nudlar, knäckebröd och pasta) är lagom. Vad vill ni ha? Skulle det vara bättre att inte skicka med kolhydrattillbehör? Eller bara skicka med ett tillbehör i veckan? Det kunde var och en sköta själv, så får man det man vill ha. Då skulle vi kunna satsa de pengarna på mer ekologiskt, kött från gräsbetande djur etc.

Mitt förhållande till kolhydrater. Jag älskar pasta! Det kan jag inte leva utan. Dock tror jag att vi generellt äter för mycket kolhydrater och skulle kunna ersätta en del av det med mer fett och fler grönsaker. Jag mår bättre av det. Jag tror att barn behöver relativt mycket kolhydrater eftersom de växer och rör sig mycket. Jag skippar alltid bröd på lunchen och väljer helst grova kolhydrater som quinoa och fullkornspasta hemma. Potatis har jag aldrig gillat, så det brukar jag skippa ändå eller äta ytterst lite. Men jag tror på potatisen rent näringsmässigt. Jag gör gärna potatis och potatismos till familjen, även om jag inte själv tar något.

Middagsfrids familjepicknick!

Igår hade vi en jättemysig picknick i parken bakom kontoret. Många av oss tog med respektive och barn. Självklart ingick kubb och brännboll!

Petteri lätt i mål

Aleksandra i full fart

Vi var 27 personer, så det blev ett par lag av bra storlek

Ibland var det många som fastnade på ett ställe...

Bränd!!

torsdag 20 augusti 2009

Provkök vecka 34

Middagsfrid_provkök_v34 (27)
Fiskspett med apelsin och citron som kommer vecka 44. Överst till vänster är kokt och smörslungad purjolök och morötter, och längst ner till vänster är morötter med honung.
Middagsfrid_provkök_v34 (17)
Det blev starka dofter i provköket idag. Här frästes curry, vitlök och gurkmeja.
Middagsfrid_provkök_v34
Ytterligare en kryddblandning - denna gången till sidfläsk. Den består av cayennepeppar, salt, sichuanpeppar och kinesiska kryddor.
Middagsfrid_provkök_v34 (2)
Petteri, vår inköpsansvarig hjälper oss när vi har frågor angående tillgång av olika råvaror.
Middagsfrid_provkök_v34 (28)
Blomkål- och kikärtscurry som kommer v 43

Det kommer spännande dofter från provköket

Idag kör Koffe och Therese provkök. Det känns lite konstigt att sitta här och jobba och höra dem skramlandes ute i köket. Idag blir det bl a fiskspett och någon slags asiatisk "crispy pork" samt en blomkåls- och kikärtscurry. Det doftar sichuanpeppar! Det är en fantastisk krydda. Den är otroligt aromatisk men inte stark även om den ofta används i stark mat.

Närproducerat är fräschare

Jag har tidigare skrivit om att närproducerat inte är lika med klimatsmart. Dock är det oftast godare och fräschare och skulle satsa pengar på att det innehåller mer näring än mat som transporterats från andra kontinenter. I vår närmaste butik ICA Gillet har de sex-sju sorters äpplen. En enda sort kommer från Sverige. Dofta och känn skillnaden! Jag gjorde ett blindtest på familjen igår och både min man och min son märkte en markant skillnad i doften av äpplena. De ekologiska importerade från Nya Zeeland luktar nästan ingenting, medan de svenska konventionellt odlade verkligen luktar äpple! På hösten när det finns svenska äpplen kommer jag att köpa det, ekologiska eller inte!

onsdag 19 augusti 2009

Tillsatser döljer dålig skolmat

http://www.restaurangvarlden.se/Granskning/Tillsatser-i-skolmaten-doljer-klen-kvalitet/

Jag borde verkligen ge mig in i skolmatsdebatten, men jag har helt enkelt inte orkat. Man kan inte göra allt, men snart är det kanske dags. Det här med tillsatser är ju mitt kall och barnen får ju i sig ganska mycket av dagens näring i skolan, trots allt.

tisdag 18 augusti 2009

Semper trasslar in sig i allt märkligare resonemang om "närproducerad" puré

Vi har skrivit till Semper och tyckt att de ska sluta kalla sin Banan/Mangopuré närproducerad och har nu fått svar (läs Sempers svar nedan i kursiverad stil). Se gärna vårt Youtube-klipp om saken. Stora delar av Sempers svar handlar inte om sakfrågan närproducerat utan ägnas åt att lyfta fram att de gör ett bra jobb med ekologiska produkter. Detta skall de ha all eloge för! Däremot känns deras försvar av att kalla produkten närproducerad bräcklig. Exempelvis framförs ett resonemang om att detta bl.a. är motiverat då Sempers provkök ligger i Sundbyberg?! Eftersom Middagsfrid testmatlagar alla recept som skickas med i våra kassar i vårt provkök i Stockholm – skulle vi då kunna kalla alla våra råvaror närproducerade? Knappast.

I Sempers svar ges även intryck av att de har en märkning som heter ”ekologisk och närproducerad” vilket verkar innebära att en produkt som är ekologisk får denna märkning även om den kanske inte nödvändigtvis är särskilt närproducerad. De säger bl.a. att de ”vill kunna erbjuda det ekologiska alternativ som idag är möjligt” och då insinuerar att produkten måste få deras märkning ”ekologisk och närproducerad”.

Det oroväckande i denna vilseledande märkning är kanske inte att folk kan tro att bananerna är närodlade men däremot hur konsumenterna skall tolka ”närproducerat” i andra, mindre uppenbara, fall då Semper har sin egna definition av ordet. Teoretiskt kan de ju använda utländska råvaror i andra produkter och (som blandas i burkar i Eslöv) och då kallas närproducerade. Kanske finns det exempel på sådana produkter idag och kanske är det grunden till varför de är så motvilliga att ändra sin definition av närproducerad – det kanske skulle göra att de måste ta bort närproducerat-märkningen på andra produkter…

"Hej och tack för din åsikt!

Vi värdesätter att du hör av dig till oss och uppskattar ditt engagemang för frågor som rör mat, barn och miljön, som också är väldigt viktigt för oss på Semper. Föräldrar som värdesätter ekologiska alternativ ska självklart hitta det hos Semper. När vi sätter ekologisk & närproducerad (vår markering) på våra barnmatsburkar innebär det att dessa är tillagade i Sverige - vår ekologiska barnmat på glasburk i Eslöv, ekologisk dryck kommer från Tingsryd och ekologisk välling från Götene. Vi använder, i likhet med Middagsfrid, också svenska råvaror i största möjliga utsträckning. Exempelvis är vår potatis, palsternacka, grädde, nötkött, kyckling, mjölk, ost, morot, lök, skinka och rapsolja inhemsk.


Men det innebär inte alltid att råvarorna är närodlade - som i fallet med banan och mango. Av naturliga skäl odlas inte dessa frukter i Sverige. Men eftersom många barn tycker så mycket om banan och mango vill vi kunna erbjuda det ekologiska alternativ som idag är möjligt.

Från starten har vi tydliggjort på våra barnmatsburkar och i all vår kommunikation, att begreppet närproducerad innebär att all ekologisk barnmat från Semper tillverkas i Sverige. Vi förstår att orden närodlad och närproducerad ibland kan förväxlas. Vi vill verkligen inte vilseleda någon, varför skulle vi vilja det? Alla vet ju att banan och mango inte odlas i Sverige.

Utöver ekologiska råvaror vet vi att miljöaspekten är viktig för många av våra konsumenter. Det är fortfarande många som inte känner till att det bara är vi på Semper som tillagar ekologisk barnmat i Sverige och på så sätt är ett nära alternativ. Dessutom utvecklas all vår barnmat, inte bara den ekologiska, i vårt provkök i Sundbyberg specifikt för barn som växer upp i Norden. Det är för att lyfta fram detta som vi har valt att kommunicera närproducerad. God mat börjar med bra råvaror, så självklart börjar även barnmatens resa hos råvarorna. När det kommer till råvarans kvalitet är vi riktigt petiga, men så har vi också världens viktigaste matgäster. Därför är det skillnad på kvalitet och barnmatskvalitet. Mat av barnmatskvalitet innebär att gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester och tungmetaller är extremt lågt satta jämfört med all annan mat. Dessutom innehåller barnmat inga konserveringsmedel eller färgämnen.
Vi tillagar all vår barnmat i stora grytor och råvarorna läggs i grytan en och en, anpassat efter sin specifika koktid. Tack vare att råvarorna kokar tillsammans i rätt mängd vatten redan från början behöver vi inte hälla bort något vatten. Resultatet är att alla nyttiga näringsämnen och vitaminer följer med ända hem till ditt kök. Och maten smakar godare eftersom ingredienserna tar smak av varandra.
När vi på Semper tillagar vår fruktpuré gör vi så här: - ekologiska och krav-märkta puréer av banan och mango importeras- råvarorna genomgår en kvalitetskontroll - ingredienserna blandas i en gryta där vi tillsätter c-vitamin, naturlig risstärkelse och vatten- purén kokas hastigt upp, konsistens, vitaminhalt och ph-värde kontrolleras- burkarna fylls och pastöriseras- mikrobiologisk kontroll genomförs av det färdiga resultatet- burkarna packas och körs ut i butik

Vi hoppas med detta ha gett dig svar på dina frågor.
Vänliga hälsningar

Sirpa
Sempers Konsumentkontakt"

Superenkel sensommarefterrätt


Här kommer en snabbt och jättegott efterrättstips från Dominique: Vispa 3 dl vispgrädde fluffig, men inte fast. Tillsätt 2 msk vaniljsocker, 2 dl turkisk yoghurt och vispa fast. I en separat bunke kör man 1 dl blåbär med 1 msk socker (justera efter smak). Varva gräddfluffet med "blåbärssirapen" i fina glas, garnera med några blåbär och voila! Supergott!

Kefirgrynen jobbar i köket


En prenumerant har skickat mig några kefirgryn som gåva, tack tack! Sånt är jättekul, tycker jag! Det ska visst vara väldigt nyttigt med kefir. Man lägger grynen (som ser ut som kokt blomkål) i mjölk, låter det stå rumstempererat tills det blir kefir och sen silar man bort överflödig vätska. Första gången misslyckades jag, kefiren blev klumpig och väldigt sur. Jag tror att den fick stå för länge. Nu är jag mer beredd och bevakar tillväxten. Grynen har vuxit till sig i första omgången. Det finns visst massor av websidor som beskriver den här konsten, jag måste nog in där och läsa.

måndag 17 augusti 2009

Egen snabbsylt/fruktpuré

Renée Voltaire tipsar om liknande i sin senaste kokbok. Ta 1 ask tinade blåbär och mixa med 6 blötlagda torkade aprikoser (de mörka osvavlade). Ta fram bären och blötlägg den torkade frukten kvällen innan (eller några timmar innan). Det blev lite surt så jag sötade lite försiktigt med fruktsocker. Utan socker blir den nog en bra fruktpuré till bebisar (men jag har ingen bebis att testa på längre), men till större barn som vet hur vanlig sylt smakar till pannkakor behöver den sötas lite.
PS. Idag hade jag "släppt taget" lite och gjort pannkakor till Lukas matsäck (därav sylten) och så visade det sig att just den här måndagen skulle det inte ens vara matsäck, typiskt. Men pannkakorna blev uppätna i alla fall.

Gör en "Tunisisk eggah" - vackert och gott!

Jag tycker att det är kul när många kryddor i kryddlådan kommer till användning. Många av er har kanske muskotnöt och kummin kvar från tidigare Middagsfrids-leveranser. Här kommer ett vegetariskt höjdarrecept med fin kryddning (jag kör ju Meatless Mondays så det blev vego ikväll). Det är enkelt, men tar för lång tid och har för många ingredienser för att rymmas i våra kassar. Man kan förbereda rätten kvällen innan fram tills att formen ska in i ugnen. Det blir som en snygg gratäng eller som en paj fast utan deg.

Du behöver:
50 g smör eller olivolja
3-4 vitlöksklyftor
1 gul lök, tunt skivad
2 medelstora zucchini eller aubergine (har testat båda), tunt skivade
2 paprikor, t ex en grön och en röd, urkärnade och skivade
1 burk hela tomater med spad
1 krm cayennepeppar (den mängden funkade med våra barn)
1/2 tsk mald kummin (hel lätt mortlad tog jag)
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk mald kanel
1 krm riven muskot (hel muskot som man river rivjärnets fina sida, det doftar fantastiskt)
1 tsk salt, 6 varv svartpeppar med kvarn
6 ägg
(3 dl riven ost)

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Bryn zucchini/aubergine och lök i smör/olja i en stor stekpanna. Pressa över vitlök under tiden du bryner tills löken är mjuk. Tillsätt paprika, tomat och kryddor. Rör om och låt sjuda 2-3 min. Tillsätt vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna (jag tog ca 3 dl) och låt sjuda på svag värme i 20 min eller tills det mesta av vätskan har kokat bort. Häll över grönsaksröran i en smord ugnsfast form. (HIT kan man förbereda. Täck formen och ställ den på balkongen över natten. Ställ aldrig in varm mat i kylen, det drar massor med energi.) Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt. Häll äggen över grönsakerna. Grädda i 40 min. Jag rev ost och fördelade ovanpå när det var 20 min kvar. Vi åt kokt råris och med lite vildris i, men det hade funkat utan också. En god sallad hade t.ex. varit gott.

Receptet (osten har jag hittat på) kommer från den lilla roliga kokboken Heta rätter av Kerstin Törngren Lind, utgiven 1993.

Två nya medarbetare

Idag välkomnar vi Majsan och Dennis till gänget! Majsan ska jobba som marknadsassistent och Dennis, som talar både svenska och danska, ska jobba med kundservice. Bilder kommer upp snart!

Överblivna grönsaker blir god soppa

Att använda grönsaksrester som bas till soppa har jag börjat med under sommaren. Tillagad broccoli, pumpa, lök, purjo, sötpotatis, potatis, kålrot, palsternacka, vitkål, blomkål m m - allt går att slänga i en kastrull med buljong, koka upp, mixas till lagom konsistens och kryddas med spiskummin, paprikapulver m m. En skvätt crème fraîche eller grädde rundar av smaken om du har. Lite krossad tomat eller kokta röda linser funkar också i din soppa. Matigt och mättande!

lördag 15 augusti 2009

Meny vecka 34

Veckans meny. Nästa vecka blir det Sill med gröna grönsaker med dillkokt färskpotatis, Spaghetti på sicilianskt vis med morotsstavar, Potatissallad med krispiga grönsaker, skånsk senap och dill med kalla skivor av kassler samt Chicken parmesan med tomatsås, bulgur och brocolli (två middagar).

Detta har du hemma Följande behövs från basförrådet: Spaghetti, ströbröd, socker, vetemjöl, olivolja, neutral olja, smör, vitlök, senap (helst grov skånsk senap, men vanlig funkar också), pelcidervinäger, svart- och vitpeppar, timjan och paprikapulver.

fredag 14 augusti 2009

Provkök v 33

Middagsfrid_provkök_v33 (24)

Nudlar med fläskfärs, physalis och grönsaker. Kommer vecka 42.


Middagsfrid_provkök_v33 (21)

Grillad halloumi - kommer vecka 42 med en puylinssallad.


Middagsfrid_provkök_v33 (12)

Vitkål är en bra grönsak, tycker vi! Vi testade den skuren i klyftor, kokt och med en klick smör på. Enkelt och gott!


Middagsfrid_provkök_v33 (38)

Många olika rätter igång samtidigt.


Middagsfrid_provkök_v33 (35)

Svart trumpetsvamp. Lite annorlunda och jättegoda tycker vi.


Middagsfrid_provkök_v33 (30)

Grillade persikor med hallonsorbet. Vi testade ett recept från Monika Ahlbergs "Min Mat". Sorbeten var det bästa med denna efterrätt!

Lägga upp eller ta själv?

Lägger du upp maten åt gästerna eller får de ta själva? Alla gör olika, men jag förespråkar att få ta själv. Jag gillar det! Koffe lägger alltid upp för att han vill att det ska vara snyggt. Någon gång lägger jag upp en förrätt eller efterätt, men jag tycker att det är viktigt att folk får ta själva när det handlar om att bli mätt. Vissa är hungrigare och andra kanske inte gillar något tillbehör så mycket. Jag är ju mån om att så lite som möjligt slängs och alla har olika aptit. Hur gör ni?

torsdag 13 augusti 2009

Lyckade Raw Food-recept (måste testas)

Vi testade dessa tre recept/två rätter från "Raw Food på svenska" (Erica Palmcrantz och Irmela Lilja) i vårt provkök förra vecka. De var fantastiskt goda och fungerar såväl som förrätt, tillbehör och på buffébordet. Boken är jättefin och inspirerande, men den får lite minuspoäng för att det inte finns register längst bak. Carpaccion med den heta salsan är bland det godaste vi någonsin lagat i vårt provkök! Alla tyckte att det var gott. Salsan är dock alldeles för het för barnen.

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (19)
Papayacarpaccio. Dela 1 papaya och gröp ur kärnorna och skala den. Skära den i tunna skivor, nästan som filéer. Fördela 1 påse babyspenat på ett fat och lägg papayafiléerna ovanpå. Pressa saften från 1 lime över. Grovhacka ½ dl pecannötter (eller valnötter) och dela 4 dadlar i mindre bitar. Fördela nötterna och dadlarna över papayan. Ringla eventuellt 1-2 msk olivolja över innan severing. Servera med het salsa (se recept nedan)!

Het salsa. Du behöver 2 gröna chilipeppar (vi hade jalapenos), 2 röda chilipeppar, 4 klyftor vitlök, 1 rödlök, 1 dl olivolja, 1/2 dl citron- eller limejuice samt 2 krm salt. Gör så här: Kärna ur chilifrukterna. Finhacka ingredienserna och blanda med olivolja och citrusjuice. Håller sig i ca två veckor i en glasburk i kylskåpet.

Kunde varit laxpaté
Blötlägg 1½ dl solrosfrön och 1½ dl mandlar i 4-8 timmar, Kör sedan dessa tillsammans med 3 msk vatten, 1 morot (skuren i små bitar), 1 salladslök (finhackad), ½ tsk salt och saften från ½ liten citron i en matberedare. Forma som en paté på ett fat och garnera med citronskivor och dillkvistar. (kommentar: vi fick inte riktigt den så fast att den gick att skära ordentliga skivor av, men det var väldigt gott! Dessutom smakade det lax! Möjligen kunde vi ha använt lite mer vätska och kört den längre i mixer, men vi ville inte riskera att det skulle bli mos.)

Mango- och bananpuré del 3 - mejla Semper din åsikt




Tidigare har jag bloggat om Sempers ”närproducerade” mango och bananpuré. Vi avslutar denna följetong med en kort Youtubefilm (se nedan) om deras vilseledande initiativ och med en uppmuntran att vi tillsammans skall påverka: Skriv ett mejl till Semper konsumentkontakt (konsumentkontakt@semper.se) och berätta vad du tycker om deras märkning av produkten. Har du skrivkramp eller ont om tid så får du gärna kopiera det mejl som vi har skrivit.

Hej!
Jag anser att det är vilseledande att ni kallar er barnmatspuré "Mango och Banan" pure för närproducerad när fruktråvaran importeras i puréform från utlandet. För den absoluta merparten av svenskarna är uppfattningen att närproducerad mat innehåller råvaror som är lokalt odlade. (I Svd undersökning 24/3 svarar 95% detta). Det håller inte att hävda att "man måste skilja på närodlat och närproducerat" när det strider mot konsumenternas uppfattning. Dessutom är ju en betydande del av produktionen inte lokal. Ni vilseleder konsumenter och jag ber er upphöra med att märka produkten med närproducerad.
Hälsningar,
xxx


onsdag 12 augusti 2009

91-årig prenumerant vill inte öppna dörren på kvällen

Vi var lite förvånade över att få en beställning från en 91-årig dam som bor själv. Vi förklarade länge och väl hur mycket mat det är och hur det fungerar. Den här veckan blev vi uppringda av hennes assistent som ska laga maten och hon verkade fasa lite över de stora mängderna mat. Damen vill egentligen fortfarande vara kund, men problemet är att hon går och lägger sig tidigt och även om hon skulle vara vaken, vågar hon inte öppna dörren på kvällen.

tisdag 11 augusti 2009

TV-reklaminspelning med Populate 7/8







Jag och produktionsbolaget Populate var på ett kornfält utanför Uppsala (Rasbro). Reklamen ska gå i TV4 i Stockholm och ev Göteborg (förhandlar fortfarande) på måndag och fyra veckor framåt. Hör oss också på radio, Mix Megapol och Vinyl.

Inspelningen var en upplevelse, det tog hela dagen och lite till. Jag var hemma i Stockholm vid 23-tiden. Det var omväxlande varmt med stark sol, molnigt, regnigt (då satt vi fem pers i en liten bil och åt lunch från frigolitlådor) med åska och ganska lagom och skönt väder emellanåt.

Fotograf av dessa bilder är Susanna på Populate, http://susannamagdalena.blogspot.com/.

måndag 10 augusti 2009

Mango och banan anländer Sverige i puréform

Tidigare på bloggen har jag skrivit om att jag tycker att det är magstarkt av Semper att kalla sin mango- och bananpuré för "närproducerad". Burken innehåller förutom mango och banan dessutom risstärkelse. Deras konsumentrådgivare menade jag att måste lära mig att skilja på närodlad och närproducerad. Hon var stolt över att barnmaten faktiskt är producerad i Eslöv. Sen ställde jag frågan om de verkligen importerar färsk frukt och gör purén från "scratch". Det visste hon inte, men lovade att återkomma. Det tog henne ca två veckor att svara. Men nu har jag alltså svaret. Frukten görs till puré i en annan världsdel. Jag står fast vid mitt ord om att denna produkt inte borde få kallas närproducerad.

Vägrar köpa Risifrutti

Vi har ett evigt problem med vår son, Lukas som tjatar om Risifrutti, pannkakor med socker och sylt och andra onyttigheter när det är matsäck i skolan. Han hotar med att inte äta någonting och att han tänker slänga maten. Förra veckan fick han två Risifrutti av sina kompisar, påstår han. Nu har jag ringt Fritis och bett de kolla vad som faktiskt händer vid lunchen. Hamnar maten i papperskorgen eller inte? Äter de varandras mat eller sin egen?

Hans matsäckar kan bestå av smörgåsar, morotsstavar och andra uppskurna grönsaker, cashewnötter och russin, pastasallad, ägg, omelett, köttbullar, frukt, bär, turkisk yoghurt med honung etc. Vad är det för fel på det? Jag brukar vara snäll och skippa fullkornspastan när det är matsäck. Ibland får han någon god juice eller blåbärsdryck. Vad göra? Jag känner mig frustrerad, provocerad och ARG att han vill slänga min omsorgsfullt lagade mat. Jag tror inte att Risifrutti är lösningen på problemet. Jag vill inte att han ska få i sig modifierad stärkelse, glukossirap och artificiella aromer.

fredag 7 augusti 2009

Meny vecka 33 (9-11 augusti)


Veckans meny. Nästa vecka blir det Lax och färskpotatis med smörslungade morötter och gräslökssås, Tacopaj med sojafärsfyllning med guacamole och en grönsallad (två middagar), Kents Värmlands-biffar med honungsglaserad rödlök med krämig potatissallad och gurkskivor samt Jerk chicken med grönsaksris och morotsstavar.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: valfritt gryn (typ ris), senap, smör, buljongpulver (eller buljongtärning), chilipulver, paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar, vitlök (ca 9 klyftor går åt denna vecka), tomatpuré, olivolja, honung, äppelcidervinäger, kinesisk soja och socker (gärna råsocker). Eftersom ris inte är så klimatsmart har vi formulerat om vårt basförråd och rekommenderar numera ”valfritt gryn” istället för som tidigare ”ris”. Vi tänker oss bulgur, matkorn, quinoa, couscous, mathavre, amaranth eller andra liknande grynsorter som kan ätas som ris.

torsdag 6 augusti 2009

Vi gillar Mateus

Om det är någon som undrar så är det Mateus-fat på många av våra provköksbilder, finns bl a på Dennys home. En del är våra egna fat, andra har vi fått låna av Mateus. Utöver det finns det inget avtalat mellan oss och dem. Vi har inte lovat att skriva/blogga positivt om dem eller använda dem i fotograferingar, men vi gör det för att vi vill det. De är härliga, tycker vi.

Test av "rawfood"-recept

I denna veckas provkök testade vi ett par rätter från boken "Raw Food på svenska" (Erica Palmcrantz och Irmela Lilja). Rätterna gjorde succé hos oss. Alla älskade papaya-carpaccion med het salsa. Dessutom var den fantastiskt vacker. Båda passar perfekt som förrätt eller tillbehör.

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (19)

Kunde varit laxpaté och Papaya-carpaccio med het salsa

Klimatmärkning riskerar ta konsumenterna från okunniga till vilseledda

Just nu är vi ganska upprörda över den klimatmärkning av livsmedel som håller på att tas fram av KRAV (delvis ägt av jordbruket, förädlingsindustrin och handeln) och Svenskt Sigill (ägt av jordbrukets intresseorganisation LRF). Det är ett ytterst välkomnat initiativ att ta fram hjälpmedel för konsumenterna att välja klimatsmarta råvaror. Dessvärre är dessa aktörers utgångspunkt att ta fram en märkning baserat på hur bra produktionen är (alltså inte produkten) jämfört med branschstandarden. Detta innebär att en något bättre producerad biff (nöt) kan bli klimatmärkt medan en standardproducerad kycklingfilé inte får klimatmärkning. Detta trots att biffen släpper ut flera hundra procent mer CO2 än kycklingen! Det vet KRAV och Svenskt Sigill, men skriver uttryckligen att man inte vill hjälpa konsumenten i det valet. I stället vill man påverka produktionen av mat. De håller alltså på att ta fram en klimatmärkning som inte är till för att hjälpa konsumenterna att välja mat som reducerar CO2-utsläppen.

Läs gärna en relaterad artikel av Stefan Wirsenius (dr miljövetenskap, Chalmers) och Fredrik Hedenus (fil lic miljövetenskap, Chalmers). Deras slutsats är: ” Om Krav och Svenskt sigill fortsätter på den inslagna vägen även när det gäller klimatmärkning av mjölk och kött, riskerar vi få en situation där märkningen bidrar till att öka utsläppen av växthusgaser. Märket får konsumenten att tro att biffen är ett bra klimatval, och köper kanske lite mer. Vi har fått en märkning som leder ifrån i stället för till en klimatsmartare diet.”

Middagsfrid vill på något sätt påverka den här klimatmärkningen, men vet ännu inte hur vi ska gå tillväga. En artikel i media, uppvakta politiker, samla namnunderskrifter – ja, det finns många sätt och vi sitter och lurar på detta just nu.

Provkök vecka 32

Middagsfrid_provkök_v32_2009

Laxpaket tar form...


Middagsfrid_provkök_v32_2009 (23)

...och de färdiglagade paketen. Kommer i kassen v 43.

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (21)

Otroligt goda zucchiniskivor stekta med vitlök, Zucchini fritti från Paolo Robertos kokbok Mina fastrars mat.

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (20)

En kul "rawfood"-recept, "Kunde varit laxpaté". Helt utan lax, och jättegott! Mixad mandel, solrosfrö, morot, salladslök, citron och dill, hur kan det smaka lax? Men det gjorde faktiskt det.

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (5)

Ytterligare en rawfood-rätt tar form bland veckans recept

Middagsfrid_provkök_v32_2009 (12)

Vi testade en krämig och god efterrätt från "Leilas middagstips", sagolik fromage blanc från Paris. Receptet kommer snart! Den boken har ett litet praktiskt format, perfekt att ta med sig på semester.

...

Praktiskt att koka ris i ugn

Ett bra tips när spisen är belamrad med annat är att koka ris i ugn. Beräkna ca 5 min längre koktid. Mät upp ris, salt och vatten i den djupa ugnsplåten och täck med en platt plåt och kör in mitt i ugnen. Vi fick ett bra resultat när vi testade detta i provköket idag, men lite av riset klibbade fast i plåten.

onsdag 5 augusti 2009

Förbered lite på morgonen

...eller kvällen före. Det minskar stressen enormt mycket när man kommer hem från jobbet och ska få till middagsmaten snabbt. Det kan räcka med att ställa fram kryddor, en skål, en måttsats och uppmätta torra ingredienser. Följer du recept, lägg fram receptet. Du kan också lägga kött i marinad, blanda en kall sås, lägga bönor i blöt eller hacka grönsaker i förväg. Ett eller ett par moment som görs i förväg i lugn och ro kapar stresstopparna, pröva! Och bara att veta vad man ska laga dämpar stressen på väg hem från jobbet.

En plats ledig i Middagsfrids lag till Tjejmilen

Mina joggingrundor under sommaren har varit ca 4 km. Men nu drar det ihop sig så jag lyckades med 5,5 km förra helgen och i förrgår sprang jag hela 7 km! Jag tror att jag kommer att klara Tjejmilen. Målet är att springa hela vägen, dock utan tidspress. Jag tycker att det är tillräckligt duktigt. Linn C som anmält sig i vårt lag har problem med sin fot och kan inte springa. Kanske finns det någon nöjd prenumerant därute som kan tänka sig att ställa upp och springa i röd Middagsfrids-T-shirt? Hör av dig i så fall!

Saltå lanserar mörk och ljus balsamvinäger


Vinägern innehåller självklart inga tillsatser! Det bästa med Saltå kvarn är att man aldrig behöver läsa på förpackningen, för det är alltid bra grejer och aldrig några tillsatser.

Dyrt men gott

Definitivt nyttigare än godis med färgämnen, men Renée smyger in lite icke-ekologiska varor i sitt sortiment så man måste vara uppmärksam. Egentligen är jag mån om att inte köpa konventionellt odlad banan, men gjorde nu ett undantag. De här var jättegoda, jag tror t.o.m. att barnen hade accepterat detta som godis! 35 kr kostade den här lilla förpackningen, men remmarna känns dryga. (Kommentar i efterhand: godiset var visst ekologiskt, KRAV-märket fanns på baksidan, ledsen för missen. Spring och köp!)

måndag 3 augusti 2009

Exakt fördelning mellan fett, protein och kolhydrater ointressant

Johnny Bowden, näringsfysiolog på Forbes (forbes.com) har analyserat vad flera "naturfolk" ätit och överlevt på under evolutionens gång.De folkgrupper han undersökt är bl a innuiterna på Grönland som äter mycket protein och mycket fett), en folkgrupp i Sydafrika som äter lite protein och mycket kolhydrater, massaierna som har djurblod som sin stapelföda och befolkningen i Loetschental Valley i Schweiz som äter mycket råmjölk och grädde.Det finns inga likheter när det gäller sammansättningen av protein, fett, kolhydrater. Ändå har de olika befolkningsgrupperna levt och överlevt utan de s k vällevnadssjukdomar som drabbar oss moderna människor - hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, benskörhet, cancer.

Det Johnny Bowden funnit som gemensam nämnare är att alla de olika folkgrupperna ätit mat som är så naturlig och lite processad som möjligt; nötter, bär, bönor, råmjölk och kött från djur som betat gräs. Maten innehåller också extremt lite socker!

Läs mer om vilka råvaror som är de absolut mest hälosamma enligt Jonny Bowden på http://www.forbes.com/2009/07/07/healthiest-foods-nutrition-lifestyle-health-healthiest-foods.html