onsdag 17 juni 2009

Något skumt med "aromer"

Vi har just börjat titta närmare på de s k aromer som finns i fruktyoghurt, godis, glass, färdigmat, och té för att ta några exempel. Det är alltså artificiella aromer, annars står det "naturlig arom av" eller helt enkelt "vanilj". I dagsläget behöver inte aromerna specificeras närmare i innehållsförteckningar på livsmedel mer än att det står ”aromämnen”, ”aromer” eller liknande. När jag tittar lite närmare på hur reglerna som styr livsmedelsindustrins användande av aromer tas fram, så visar det sig att alla led i processen är styrda av de företag som finns i branschen. Ingenstans hittar jag någon indikation på objektivitet, dvs objektivt insamlat beslutsunderlag, i beslutsprocessen. Det ligger ju inte i ett aromtillverkande företags kommersiella intressen att presentera ofördelaktig information om deras produkter (även om de känner till sådan) till beslutsförande EU-organen som sedan ska bestämma huruvida den aktuella produkten får användas i livsmedel framöver. Eller hur? Det ringer varningsklockor hos mig här. Vi ska gräva vidare i det här!

Inga kommentarer: