torsdag 4 juni 2009

Titta inte bara på prislappen


Det du ser är inte alltid det du får. En stor rund falukorvsring innehåller inte så mycket mat som du tror. Om man tittar på vad man egentligen får för pengarna så inser man ibland att man är lurad. Ett exempel är falukorv. De flesta sorter har en kötthalt på 58% (resten är kranvatten, olika smaksättare och konserveringsmedel). Om en 800 g falukorv med denna köttmängd kostar 40 kr så innebär det att man betalar över 85 kr /kg för köttet däri. Det är dyrare än såväl nötköttfärs som fläskfärs! Att köttprodukter sedan får innehålla generösa procentsatser fett och bindväv (enligt EU-regler) nämns det inget om. Man kan ju undra exakt hur mycket man då betalar per kilo för vatten, tillsatt fett och potatismjöl?

2 kommentarer:

Nyfiken-Grön sa...

Jag tycker att det är fascinerande att man pratar om vad som "inte är farligt" att stoppa i sig, det intressanta är väl snarare vad som är bra att stoppa i sig, vad mår kroppen bra av och vad behöver min hjärna för att fungera (det är ju den som styr allt).

Alexandra
http://blog.nyfiken-gron.com

Kicki sa...

Ja, jag håller med. Jag ställer betydligt högre krav än att det ska vara ofarligt. Det ska smaka gott och hålla en god kvalitet. Helst ska det odlas på ett sunt sätt och inte leda till utfiske m m. Det finns så många aspekter!