torsdag 25 juni 2009

Upptäck "torkade räkor"

Man kan köpa torkade räkor i asiatiska butiker, ofta ligger de i frysdisken. Man blötlägger dem i kokande vatten i 20 min. Därefter kan man sila bort vattnet och hacka dem grovt och tillsätta dem i diverse rätter som en riktig "umami"-bomb. De är ganska dyra (70 kr för en liten påse på kanske 2-3 dl räkor) men det räcker med ganska små mängder för att sätta riktig piff på en maträtt.

Jag lagade en fantastiskt god nudelrätt med torkade räkor, fläskfärs, fisksås, citronsaft, färsk ingefära, muscovadosocker, sambal oelek, japansk soja, färsk koriander och physalis från Lisa Förare Winbladhs bok Ditt nya skafferi. Det blev en härlig kombination av olika smaker och räkorna gav en fantastisk konsistens. Vi ska se om vi kan få till någon variant i kassarna längre fram. Det var enkelt att göra, men rätten kräver ganska många ingredienser.

Inga kommentarer: