fredag 26 juni 2009

Ni prenumeranter förtjänar lite ”cred”!

Klappa er själva på axeln den här veckan igen eftersom inget nötkött ingår i menyn! Nötkött är det absolut sämsta ur koldioxidutsläpps-synpunkt. Alla andra köttalternativ är bättre. Ni kanske inte är beredda att helt övergå till vegetarisk kost, men förtjänar beröm ändå!

Buteljerat vatten har fått klä skott för klimatproblemet och sodastream-apparaterna säljer som smör i solsken. Jag ser inget fel i att försöka minska transporter av vatten, men man ska ha klart för sig att genomsnittssvenskens årliga konsumtion av mineralvatten, 24,1 liter, motsvarar två hamburgare. De proportionerna har inte riktigt kommit fram i media. Efter en enda familjemiddag där ni väljer något annat än nöt, så kan ni med gott samvete dricka lite bubbel på helgerna.

Att äta klimatsmart är inget problem för vare sig hälsan eller plånboken, tycker jag. Dessutom är det gott! Så här på sommaren kan vi njuta av gurka, sallad och tomat, men på hösten bör vi, åtminstone till vardags, titta efter rotfrukter och mättande kålgrönsaker. Visst kan jag som miljömedveten matälskare sakna tigerräkor och entrecôte, men jag kan också glädjas åt svamp till hösten och viltkött som fått ett naturligt foder baserat på det som skogen erbjuder. Man kan liksom inte deppa ihop. Se möjligheterna istället! Valet av mat är kanske ditt viktigaste miljöpåverkande beslut!

Inga kommentarer: