fredag 12 juni 2009

Veckans meny v.25 (14-16 juni)

Veckans meny. Nästa vecka blir det Jessicas grekiska lammfärsbullar med valfritt gryn, blomkål, broccoli och morotsstavar (dubbelmiddag), Bråttompizza med tre ostar och ruccola, Räkrisotto med sparris, skivade tomater och rivna morötter samt Kalkonwok med grönsaker och ris. Tänk på att lägga lammfärsen till rätt A i kylen då den kan ha börjat tina i kylbilen. Lammfärsrätten bör tillagas senast dagen efter leverans. Skulle du råka frysa om den kan det påverka smak eller kvalitet, men det är inte farligt att äta den.

Detta har du hemma. Följande behövs från basförrådet: ris eller annat gryn, smör (70 g), olja (oliv- och neutral olja), honung, soja, vitvins- eller äppelcidervinäger, vitlöksklyftor, torkad ingefära, spiskummin, oregano, buljongpulver (eller buljongtärningar).

6 kommentarer:

Anonym sa...

De grekiska lammfärsbullarna var jättegoda, men på paketet med lammfärs stod det "Halal".

Ämnar Middagsfrid fortsätta köpa in ritualslaktat kött?

Kicki sa...

Eftersom vi fått garanti på att lammen först bedövas enligt svensk tradition, har vi inte haft några invändningar på om man sedan slaktar djuren enligt en särskild ritual där man vänder sig mot Mecka osv.

Anonym sa...

Eventuella invändningar rör naturligtvis inte att man vänder sig mot Mecka och liknande.

I fallet halalslakt rör invändningarna oftast att man skär halsen av djuret och låter det vid medvetande förblöda till döds.

Bedövning är av religiösa skäl inte tillåten vid halalslakt men får jag ändå fråga vad "bedövas enligt svensk tradition" mer konkret innebär i detta fall?

Kicki sa...

Det ska vi ta reda på och återkommer med svar!

Kicki sa...

Hej igen!
Jag har nu pratat med leverantören som berättade att all import av kött inom EU måste följa EU:s och därmed Sveriges djurhållningsföreskrifter. Det innebär att inget djur får slaktas utan bedövning. En renodlad halalslakt ska egentligen ske utan bedövning men i Nya Zeeland sker alltid bedövning och får där ändå kallas "halal". Den bedövningsmetod som den aktuella leverantören använder är el, antingen elpistol eller via elektroder som placeras på vardera sida om huvudet. Först därefter slakten via avblodning. Halal innebär i detta fall att en imam är närvarande som står vänd mot Mecka och läser särskilda böner.

Anonym sa...

Stort tack för ett bra svar och för att du tog dig tid att kolla upp detta. Det du beskriver är inte halal enligt Wikipedia, så jag blir lite förvånad över märkningen, men å andra sidan lugnad ur ett onödigt-djurplågeri-i-religionens-namn-perspektiv. Ännu en gång tack.